Ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας από… κούνια αποκτούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 όλα τα παιδιά, ενώ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά ξεκινάει η χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και σε πολίτες που θα το ζητήσουν.

Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το 2022 θα είναι χρονιά – σταθμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες μέσα από έξυπνα κινητά: δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας και ταυτότητα περνούν στην ψηφιακή εποχή.

Ποιος είναι ο ψηφιακός απολογισμός της χρονιάς που φεύγει;

Με βάση τα ποσοτικά μεγέθη, η Ελλάδα το 2021 κατέγραψε μια ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο. Αν δούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των τελευταίων ετών, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση: από τις 8,8 εκατ. συναλλαγές του 2018 περάσαμε στα 34 εκατ. το 2019, πέρυσι ξεπεράσαμε τα 94 εκατ. και φέτος αναμένεται να καταγράψουμε περισσότερες από 300 εκατ.! Η αύξηση αυτή είναι εκθετική και οφείλεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που υλοποιήσαμε στο περιβάλλον του gov.gr.

Το 2021 χαρακτηρίστηκε από την άρτια οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ η εφαρμογή MyHealth συμπληρώνει ήδη τέσσερις μήνες λειτουργίας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας το 2022;

Η αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα από τα ζητήματα στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέτοιες εφαρμογές έχουν πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον πολίτη. Ετσι γεννήθηκε και η ιδέα της εφαρμογής MyHealth, που αποτελεί το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Στόχος μας είναι να μπορούν οι πολίτες – και, φυσικά, οι γιατροί που εκείνοι επιλέγουν – να βλέπουν μέσα από ένα και μόνο σημείο το σύνολο του ιατρικού τους ιστορικού.

Ξεκινήσαμε το MyHealth από τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά, πρόσφατα προσθέσαμε τις ιατρικές βεβαιώσεις και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ενεργοποιήσουμε μια ιδιαίτερα σημαντική επέκταση: το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας παιδιού, μέσα από το οποίο οι γονείς και οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέχουν τόσο στο παιδιατρικό ιστορικό, όσο και στους εμβολιασμούς που έχουν γίνει ή που πρέπει να γίνουν και να καταγράφουν δεδομένα για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Στον τομέα της ταυτοποίησης, τι να περιμένουν οι πολίτες;

Ακολουθούμε μια στρατηγική ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών με πολύ αυξημένο επίπεδο ασφαλείας από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας, από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2020 με την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ίσως δύο πιο συχνές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, που είχαν τη διάσταση του γνησίου της υπογραφής στον πυρήνα τους.

Συνεχίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες με το γνήσιο της υπογραφής σε οποιοδήποτε έγγραφο, καθώς και στα ιδιωτικά συμφωνητικά. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται με πρόσθετες μέριμνες ασφαλείας. Τον Ιανουάριο, ξεκινάμε τη χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, πολίτες.

Εχετε πει ότι στόχος σας είναι να γίνονται όλα μέσα από το κινητό. Πότε θα συμβεί αυτό;

Σίγουρα, το επόμενο βήμα είναι να αξιοποιήσουμε περαιτέρω το wallet στα κινητά μας τηλέφωνα, κάτι που ήδη κάνουμε για τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid-19 και έχει διευκολύνει πολύ τον πολίτη. Εκεί, θα πρέπει να προστεθούν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης, κάτι που ήδη αναπτύσσουμε μαζί με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ομως αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Η ταυτοποίηση – η ταυτότητά μας ουσιαστικά – θα πρέπει να περάσει στα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτό συμβαίνει ήδη για τα πιο πολλά, ακόμα και για τη μεταφορά χρημάτων. Και συμβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι συνέβαινε στην κατάσταση που προσπαθούμε σήμερα να υπερβούμε, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί.

Και φυσικά, όταν ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να λέμε ότι η ταυτότητά μας θα έχει περάσει πλήρως και στο κινητό μας, καθώς θα έχει διαμορφωθεί η πληρέστερη εφαρμογή αυθεντικοποίησης για όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Στον χώρο της Δικαιοσύνης τι απομένει να γίνει;

Οι περισσότερες διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν μεγάλα περιθώρια επιτάχυνσης, μέσω της ψηφιοποίησης και των απλουστεύσεων. Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα και την ομάδα του, ώστε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση. Ηδη η πανδημία επιτάχυνε πολλές δράσεις μας: την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών των δικαστηρίων, την ηλεκτρονική παραλαβή δικαστικών αποφάσεων, την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.

Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες, ανακοινώσαμε την υπηρεσία για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με την πορεία των εκθεμάτων στα δικαστήρια, τα γνωστά σε όλους μας πινάκια, αρχικά για το Πρωτοδικείο Αθηνών, κάτι που φέρνει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου σε δικηγόρους και διαδίκους.

Ο δικηγορικός κλάδος τι να περιμένει;

Στις αρχές του 2022 όλοι οι δικηγόροι πρόκειται να λάβουν δωρεάν ψηφιακή υπογραφή νέου τύπου, που θα τους διευκολύνει σημαντικά στη δουλειά τους. Στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά έργα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να δημοπρατούνται και αισιοδοξούμε ότι θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων στον βαθμό που μπορούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα