Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 765 εκατ. ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα δίνει σήμερα το Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι στη 12η έκθεση για την αξιολόγηση της Ελλάδας διαπιστωνόταν ότι η χώρα έχει προχωρήσει περαιτέρω στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς, κυρίως εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που προκαλούνται από την πανδημία και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Οι θεσμοί ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και να διορθώσουν τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται, κυρίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην υγειονομική περίθαλψη και στη δικαιοσύνη.

Επίσης, σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, δηλαδή του διαστήματος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν είχαμε την ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, είναι ότι ο τζίρος του Τουρισμού, για τον τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου, έχει ξεπεράσει το 55% του τζίρου του 2019, φτάνοντας τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 25% του τζίρου του 2019 (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), που είχε επιτευχθεί το ίδιο διάστημα του 2020.

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το μεσημέρι, ο υπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη- μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το α’ εξάμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων