Μετά τα εμβόλια mRNA και τα εμβόλια ιικού φορέα, ακόμα μια νέα τεχνολογία προστίθεται στο οπλοστάσιο κατά της πανδημίας: εμβόλιο που περιέχει πρωτεΐνες από γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού.

Το «φυτικό» εμβόλιο της καναδικής Medicago μειώνει  τον κίνδυνο λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα κατά 75,3%, δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής Φάσης 2/3 που παρουσίασε την Τρίτη η εταιρεία.

Κατά μέσο όρο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι όλων των στελεχών του κοροναϊού υπολογίζεται στο 71%, με εξαίρεση την παραλλαγή Όμικρον που δεν είχε ακόμα εμφανιστεί όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Tο θερμοκήπιο της Medicago στο Κεμπέκ του Καναδά (Reuters)

Η Medicago πρόκειται τώρα να αιτηθεί την έγκριση του εμβολίου της στον Καναδά, πριν προχωρήσει σε άλλες χώρες.

Το πειραματικό εμβόλιο βασίζεται σε «σωματίδια σαν ιούς», ή VLT, συνδυασμούς πρωτεϊνών που μιμούνται τη δομή του SARS-CoV-2 αλλά δεν περιέχουν το γενετικό υλικό του και επομένως δεν είναι μολυσματικοί.

Οι πρωτεΐνες απομονώνονται από φυτά της άγριας ποικιλίας καπνού Nicotiana benthamiana, στα οποία έχουν εισαχθεί τα αντίστοιχα ιικά γονίδια.

Εκτός από τις πρωτεΐνες του ιού, το εμβόλιο περιέχει επίσης μια ενισχυτική ουσία της GlaxoSmithKline.

Η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 24.000 ενήλικες εθελοντές στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Μεξικό, την Αργεντινή και την Βραζιλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους