Εστίαση και καταστήματα ανοίγει και πάλι η Αυστρία, χαλαρώνοντας έτσι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού που είχε δρομολογήσει από τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, θα μείνουν επ’ αόριστον κλειστές όλες οι δραστηριότητες και τα θέρετρα που σχετίζονται με τον χειμερινό τουρισμό και το σκι.

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσε πως καταστήματα και εστιατόρια θα ανοίξουν και πάλι από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου. Φυσικά το άνοιγμα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς όλα τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν στο ακέραιο για όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Το νέο lockdown είχε τεθεί σε ισχύ από τις  22 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αυστριακός Καγκελάριος ξεκαθάρισε πως ο δημοφιλής χειμερινός τουρισμός της χώρας θα παραμείνει επ’ αόριστον κλειστός, διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχε εκφράσει ο κλάδος πως, έστω μέρος της χειμερινής περιόδου, θα μπορούσε να σωθεί.

Ο χειμερινός τουρισμός συνιστά ζωτικό κομμάτι για την οικονομία της χώρας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δέχεται ισχυρές πιέσεις για χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο με φόντο και την παραλλαγή Όμικρον θεωρήθηκε μεγάλο ρίσκο.

Άλλωστε, οι αρχές δεν λησμονούν τα θλιβερά γεγονότα της περσινής χρονιάς, όταν διαπιστώθηκε πως ένα ντόμινο μολύνσεων στο χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Ίσγκλ, στις αρχές του 2020, στάθηκε το σημείο μηδέν για την εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες, από την Ισλανδία έως την Ιταλία, πυροδοτώντας το πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Στη δίκη δε, που έχει ξεκινήσει για το θέμα αναφέρεται η μόλυνση 6.000 τουριστών από 45 διαφορετικές χώρες.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας θα διατηρηθεί και το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ, ενώ σε κάποιες περιοχές τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν και λίγο παραπάνω. Για παράδειγμα στη Βιέννη, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν παρά μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα περιοριστικά μέτρα να επανέλθουν, αν κριθεί απαραίτητο. Βασικός πονοκέφαλος για τις αρχές παραμένει το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών, που είναι από τα χαμηλότερα στη δυτική Ευρώπη. Για το λόγο αυτό ο κ. Νεχάμερ έκανε έκκληση στο κοινό να εμβολιαστεί, επισημαίνοντας πως «ο εμβολιασμός είναι το μόνο μονοπάτι προς την ελευθερία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα