Μπορεί η ευαισθητοποίηση για εξασφάλιση μιας ζωής χωρίς προβλήματα υγείας να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αυτή η αλλαγή όμως του τρόπου ζωής και των προτιμήσεων θα επηρεάσει τον αμπελοοινικό τομέα. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει πρόκληση για το ελαιόλαδο, ενώ η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του κλάδου.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές για το 2021-31 που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει τους 2,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2031, αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2020, με τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές να παραμένουν σταθερές, να συνεχίζεται η χρήση πιο ανθεκτικών ποικιλιών, που θα συμβάλλουν σε υψηλότερες αποδόσεις. Έτσι, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί από 35% το 2020 σε 44% το 2031. Επιπλέον, οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αναφορές για την συμβολή του ελαιόλαδου στην υγεία, με γνωστά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2031. Όσον αφορά την κατανάλωση στην ΕΕ, η αύξηση αναμένεται να προέλθει από τις μη παραγωγικές χώρες, αντιπροσωπεύοντας το 21% της κατανάλωσης το 2020 και το 32% το 2031.

Αμπέλι – Νέες ποικιλίες προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή

H παραγωγή κρασιού στην ΕΕ αναμένεται να μειώνεται κατά 0,3% ετησίως, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 148 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2031. Αυτό οφείλεται στη μείωση των αποδόσεων που αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τη χρήση νέων ποικιλιών, πιο προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή. Η κατανάλωση στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 22 λίτρα ανά κάτοικο το 2031, μείωση 0,4 λίτρων σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, αυτό αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της πρόσφατης πτωτικής τάσης, με -0,2% ετησίως το 2020-31 έναντι -1,1% το 2010-20.

Ο κλάδος του κρασιού προσαρμόζεται στους μεταβαλλόμενους τρόπους ζωής που επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Για παράδειγμα, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα έχουν αυξηθεί, αυξήθηκε η ζήτηση για βιολογικά κρασιά, ενώ υιοθετήθηκαν νέες συμπεριφορές όπως η κατανάλωση περισσότερου κρασιού στο σπίτι.

Μείωση για την παραγωγή ντομάτας

Έως το 2031, η παραγωγή φρέσκιας ντομάτας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως και να φτάσει τους 6,3 εκατομμύρια τόνους το 2031. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην έντονη πτώση της χειμερινής παραγωγής στην Ισπανία και στη στροφή σε ντομάτες μικρότερου μεγέθους, οι οποίες έχουν μικρότερο όγκο αλλά υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας αναμένεται να παραμείνει σταθερή, σε περίπου 10,4 εκατομμύρια τόνους. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή, στα 15 κιλά το 2031. Ομοίως, η κατανάλωση ντομάτας για μεταποίηση θα είναι επίσης σταθερή στα 18 κιλά κατά κεφαλήν το 2031.

Ροδάκινα – νεκταρίνια: Η παραγωγή

Η παραγωγή φρέσκων ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως, φθάνοντας τους 2,9 εκατομμύρια τόνους το 2031. Αυτό οφείλεται στη μείωση της ειδικής έκτασης. Παράλληλα, αναμένεται μικρότερη κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών που προβλέπεται στα 6,4 κιλά κατά κεφαλήν.

Η εικόνα για μήλα – πορτοκάλια

Η συνολική παραγωγή μήλων στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή έως το 2031, στους 11,1 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης που αντισταθμίζεται από την αύξηση των αποδόσεων χάρη στη χρήση νέων ποικιλιών και τη βελτιωμένη γεωπονική διαχείριση. Η κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 7,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ 3,6 εκατομμύρια τόνοι θα κατευθυνθούν στην μεταποίηση το 2031. Κατά κεφαλήν, η κατανάλωση φρέσκων μήλων αναμένεται να αυξηθεί στα 15 κιλά (αύξηση 0,6% ετησίως).

Όσον αφορά τα πορτοκάλια, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2031, σημειώνοντας αύξηση 0,3% ετησίως. Χάρη στην κατανάλωση φρεσκοστυμμένων χυμών πορτοκαλιού σε σούπερ μάρκετ, καφέ και εστιατόρια, η κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών αυξάνεται. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα φτάσει τα 13,3 κιλά το 2031 (+0,5 κιλά ετησίως).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO