Μέσω εξαγορών, αλλά και με οργανική ανάπτυξη το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) στοχεύει να φέρει στην κορυφή του κλάδου της διαχείρισης ακινήτων (Facility Management) την προσφάτως εξαγορασθείσα Engie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia.

Η εξαγορά της Cordia είναι η δεύτερη επένδυση του SMERemediumCap (SMERC). Είχε προηγηθεί η εξαγορά της εταιρείας Krop με έδρα την Άρτα, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή φρούτων και όπως ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του SMERC, Νίκος Καραμούζης, μέσα το επόμενο τρίμηνο το fund είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Οι νέες εξαγορές αφορούν τους κλάδους των τροφίμων και ειδικότερα εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ρύζι και στα όσπρια, του τουρισμού (διαπραγματεύεται με 5αστερο ξενοδοχείο), του καθαρισμού και φύλαξης κτιρίων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Το SMERC, όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, θέλει να προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών από 10 έως 80 εκατ. ευρώ που χρειάζονται μια στρατηγική επένδυση για να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Το επενδυτικό ταμείο SMERC διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία συμπεριλαμβανομένων των EIF και EBRD.

Cordia, μια νέα εταιρεία… με 21 χρόνια ζωής

Αναφορικά με την Cordia, στόχος είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου και ποιοτικότερου παρόχου στον κλάδο του Facility Management, ο οποίος θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες, καλύπτοντας τις εξελισσόμενες ανάγκες τους (one-stop-shop). Το fund έχει προχωρήσει ήδη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ σκοπεύει να επενδύσει πρόσθετα ίδια κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2000 ως ΑΧΙΜΑ SERVICES παίρνοντας το πρώτο συμβόλαιο σχετικά με την  παροχή υπηρεσιών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ανήλθε σε 20,4 εκατ. ευρώ το 2020 και έχει 243 εργαζόμενους.

Στο 1,3 δισ. ευρώ η ελληνική «πίτα» της διαχείρισης ακινήτων

Η αγορά διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% είναι outsourced, ενώ κανένας πάροχος δεν έχει πάνω από 5% της αγοράς (45-50 εκατ. ευρώ). Η αγορά αποτελεί το 0,8% του ΑΕΠ έναντι 2% σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η 10ετής οικονομική κρίση μείωσε δραστικά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και κατασκευές στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι η διεθνής αγορά διαχείρισης ακινήτων (φύλαξη, συντήρηση, καθαρισμός, τεχνολογία, ηλεκτρική φόρτιση, ενεργειακές υπηρεσίες κ.α.) εκτιμάται περίπου στα 1,5 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 50% είναι outsourcing.

Η ανάπτυξη του κλάδου εκτιμάται στο 6% μέχρι το έτος 2024, με κινητήρια δύναμη τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα οδηγήσουν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, του κόστους και της αποτελεσματικότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις