
Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους που φιλοξενούνται από τρίτα μέρη στο Διαδίκτυο αντί να δημιουργούν τη δική τους υποδομή πληροφορικής. Αυτή η δεξαμενή πόρων είναι πιο γνωστή ως «υπολογιστικό νέφος» ή cloud.. Καθώς οι υπηρεσίες cloud παρέχονται διαδικτυακά, οι επιχειρήσεις χρειάζεται απλώς να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Το 2021, το 98% των επιχειρήσεων της ΕΕ που απασχολούσαν 10 άτομα ή περισσότερα είχαν αυτήν την πρόσβαση.
Το 2021, το 42% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιούσαν υπολογιστικό νέφος. Πρόκειται για αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων (π.μ.) από το 2020 (36%) και υπερδιπλάσια του μεριδίου το 2016 (19%).
Τα στοιχεία προέρχονται από δεδομένα για τη χρήση των ΤΠΕ και το ηλεκτρονικό εμπόριο σε επιχειρήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Eurostat.
Το cloud computing χρησιμοποιείται πιο συχνά στα σκανδιναβικά κράτη μέλη
Αν και το μερίδιο των εταιρειών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο ήταν σε πολύ παρόμοια υψηλά επίπεδα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, η χρήση του υπολογιστικού νέφους διέφερε σημαντικά, με τα υψηλότερα μερίδια να αναφέρονται στη Σουηδία και τη Φινλανδία (και οι δύο 75%) και se Oλλανδία και Δανία (αμφότερες από 65 %) το 2021.
Η κατάταξη της Ελλάδας
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους χρησιμοποιήθηκαν από λιγότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις στη Βουλγαρία (13%) και στη Ρουμανία (14%), ενώ στην τρίτη χειρότερη θέση φιγουράρει η Ελλάδα με μία στις πέντε επιχειρήσεις να εμπιστεύεται τις υπηρεσίες cloud, όπως φαίνεται στο πιο κάτω γράφημα.

Για σκοπούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποθήκευσης
Από τις επιχειρήσεις που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) επέλεξε μια λύση cloud για τη φιλοξενία των συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.
Περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποίησαν το cloud για την αποθήκευση αρχείων (68%) και για λογισμικό γραφείου, όπως επεξεργαστές κειμένου και υπολογιστικά φύλλα (61%). Περισσότεροι από τους μισούς χρησιμοποίησαν το cloud για λογισμικό ασφαλείας (59%).

Το πιο σημαντικό, αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν επίσης το cloud για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο προηγμένες εφαρμογές λογισμικού τελικού χρήστη, όπως χρηματοοικονομικά/λογιστικά (48%), διαχείριση σχέσεων με πελάτες (27%) και προγραμματισμός πόρων επιχειρήσεων (24%).
Από τις πιο εξελιγμένες υπηρεσίες cloud, περισσότερες από τις μισές (59%) από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν cloud ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν εφαρμογές λογισμικού ασφαλείας, το 47% φιλοξενούσαν τις βάσεις δεδομένων της επιχείρησης στο cloud και το ένα πέμπτο (21%) χρησιμοποίησε υπολογιστική πλατφόρμα παρέχοντας ένα φιλοξενούμενο περιβάλλον για την ανάπτυξη εφαρμογών , δοκιμή ή ανάπτυξη.


Latest News

Στο Λαύριο ένας από τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου
Το σύστημα που θα εγκατασταθεί στο Λαύριο, κόστους 33 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει υπολογιστική ισχύ 20 petaflops

«Μαχαίρι» 30% στις προσλήψεις στο Facebook
Η διοίκηση κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο εξάμηνο χαμηλών οικονομικών προσδοκιών τη φετινή χρονιά

Δημόσια πρόταση για τo 100% της Byte από την Ideal Holdings
Η Ideal προσφέρει ως αντάλλαγμα συνδυασμό κινητών αξιών και μετρητών - Κατ' ελάχιστο ζητά το 70% των μετοχών της Byte - Εκτός ΧΑ η Byte εάν πετύχει η κίνηση - Οι λεπτομέρειες της πρότασης

Το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας στο Microsoft Envision Greece
Οι προκλήσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς που μετασχηματίζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ψηφιακού μέλλοντος

Το σχέδιο 3ετίας του Υπερταμείου - Ποιες επενδύσεις περιλαμβάνει
Οι «mega» δείκτες απόδοσης του νέου Στρατηγικού Σχεδίου

Η meta-απασχόληση: Από τον «εργαζόμενο ταξιδιώτη» στα επαγγέλματα του Metaverse
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των τεχνολογιών αλλάζουν για πάντα τον τρόπο που δουλεύουμε

Συλλογική δράση κατά των «αθέμιτων πρακτικών» της Google
«Δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι τελούν υπό στενή παρακολούθηση από τη στιγμή που δημιούργησαν έναν λογαριασμό Google», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Τι αλλάζει στο roaming στην Ευρώπη
Δείτε αναλυτικά τι φέρνει ο νέος βελτιωμένος κανονισμός για την περιαγωγή στην ΕΕ

Δύο νέα έργα μετατρέπουν την Ελευσίνα σε «έξυπνη πόλη»
Η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δύο έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την πόλη τόσο ενεργειακά όσο και τεχνολογικά

Στην ελληνική αγορά η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία σε «έξυπνες» συσκευές
Ο αριθμός των χρηστών των συσκευών της OPPO ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια