Ένας παλαιός γνώριμος, ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλότνερ, θα είναι ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του νέου καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Στις ξεχωριστές ικανότητες του Πλότνερ, που τα τελευταία χρόνια ήταν πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, για να επισημάνει ότι ο στενός συνεργάτης του Όλαφ Σολτς «δεν στερείται ούτε εμπειρίας, αλλά ούτε και αυτοπεποίθησης. Ο Πλότνερ είναι ένας από τους λίγους διπλωμάτες που έχουν αντιμιλήσει σε υπουργό δημοσίως. Ο 54χρονος χαίρει εκτίμησης γιατί είναι άριστα δικτυωμένος και μπορεί να διαπραγματεύεται διπλωματικές συμφωνίες ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «η νέα θέση του Πλότνερ είχε ήδη αναβαθμιστεί στη διάρκεια της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ, στον βαθμό που οι δίαυλοι για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής εκτρέπονταν από το υπουργείο Εξωτερικών στην καγκελαρία. Ενώ άλλαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών, η Μέρκελ αναλάμβανε όλο και περισσότερο να χειριστεί προσωπικά την εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στη διάρκεια διεθνοπολιτικών κρίσεων».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την «Πράσινη» υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ; Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι «η προγραμματική συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση μάλλον κουκουλώνει, παρά γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ SPD και Πρασίνων για τη Ρωσία ή την Κίνα. Για παράδειγμα παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα ή του αγωγού Nord Stream 2. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιχ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η εξωτερική πολιτική θα κατευθύνεται ‘κατά κύριο λόγο από την καγκελαρία’, κάτι που πιθανώς ερμηνεύεται ως μήνυμα προς την ‘Πράσινη’ Μπέρμποκ, η οποία τώρα χρειάζεται επειγόντως έναν νέο πολιτικό διευθυντή στο υπουργείο».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής