Ο αριθμός των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο μειώνεται περαιτέρω, καθώς εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή Όμικρον, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια ανισορροπία αφού οι δυτικές χώρες εντείνουν την πρόσληψη υγειονομικών από αφρικανικές και άλλες φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.

Πολλοί νοσηλευτές έχουν εξουθενωθεί από την πανδημία της Covid-19 και το ποσοστό εκείνων που «σκοπεύουν να αποχωρήσουν» από την εργασία τους μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20-30%, ανέφερε ο Χάουαρντ Κάτον, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου, που εδρεύει στη Γενεύη και εκπροσωπεί 27 εκατομμύρια νοσηλευτές από 130 εθνικές ενώσεις.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, αν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπουμε, θα μπορούσε να είναι μια έξοδος ανθρώπων», είπε ο Κάτον. «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφθούν ένα πακέτο υποστηρικτικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσουν, για να επενδύσουν στους νοσηλευτές τους και το προσωπικό τού τομέα υγείας τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 115.000 νοσηλευτές έχουν πεθάνει από την Covid-19, όμως, ο Κάτον είπε ότι αυτός ο αριθμός, τον οποίο επικαλείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αναφέρεται στους θανάτους από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον περασμένο Μάιο, είναι «συντηρητικός». Πιθανότατα οι θάνατοι είναι διπλάσιοι, εκτίμησε.

Πριν από την πανδημία υπήρχε ήδη παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτών, περίπου 6 εκατομμύρια. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 4,75 εκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά μέσο όρο, στις πλούσιες χώρες ο αριθμός των νοσηλευτών είναι δεκαπλάσιος (συγκριτικά με τον πληθυσμό τους) από τις φτωχές.

Πολλές πλούσιες χώρες, όμως, προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό, για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων τους. Παραδοσιακοί «εξαγωγείς» νοσηλευτών είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία.

«Έχουμε δει ασφαλώς αυξημένη δραστηριότητα «στρατολόγησης» από τη Βρετανία και τη Γερμανία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Βόρεια Αμερική. Αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Νιγηρία, βλέπουν τις νοσοκόμες τους να προσλαμβάνονται στο εξωτερικό.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έχει προκαλέσει νέο άγχος στους νοσηλευτές. «Η αίσθησή μου είναι ότι οι νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο, πιστεύω όπως και όλοι οι υπόλοιποι, είχαμε αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, αλλά τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι επιστρέφουμε πίσω στην αφετηρία», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα