Κυβερνοεπίθεση από ομάδα χάκερς δέχτηκε το υπουργείο Υγείας και η εθνική πλατφόρμα εμβολιασμών της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί… έμφραγμα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για εκατομμύρια πολίτες, ενώ άγνωστο παραμένει το μέγεθος της διαρροής προσωπικών στοιχείων δεδομένου πως η βάση δεδομένων του Υπουργείου περιλάμβανε στοιχεία τουλάχιστον 160 εκατ. πολιτών.

«Έχετε δεχτεί ransomware (επίθεση). Τα εσωτερικά στοιχεία έχουν αντιγραφεί και διαγραφεί. Πληροφορίες ύψους 50 terabytes βρίσκονται στα χέρια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα της ομάδας Lapsus$, η οποία άφησε και email επικοινωνίας για την διαπραγμάτευση για την «επιστροφή των πληροφοριών».

Κοινώς αν και οι αρχές της Βραζιλίας δεν έκαναν λόγο για απαίτηση για λύτρα, είναι προφανές πως η ομάδα απαίτησε λύτρα για να αποδεσμεύσει τα στοιχεία που έκλεψε. Επίσης ανακοίνωσαν πως συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές ασφαλείας για να ερευνήσουν την υπόθεση, αλλά και το εύρος των στοιχείων που έχουν διαρρεύσει.

Σημειώνεται πως η Βραζιλία και τα θεσμικά της όργανα θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, καθώς τα μέτρα προστασίας που διαθέτουν είναι ανεπαρκή. Πέρυσι, κυβερνοεπίθεση στους servers του Ανώτατου Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, που είναι το δεύτερο τη τάξει ανώτατο δικαστήριο της χώρας, οδήγησε σε αναστολή της λειτουργίας του για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο μεγάλη κυβερνοεπίθεση είχε δεχτεί και το υπουργείο Οικονομικών.

Στις αρχές της χρονιάς, κορυφαία είδηση στη χώρα ήταν η αποκάλυψη της διαρροής προσωπικών φορολογικών στοιχείων, φωτογραφίες ταυτοτήτων και διευθύνσεων συνολικά 223 εκατ. Βραζιλιάνων, ανάμεσα τους και δέκα εκατομμύρια πολίτες που είχαν αποβιώσει. Τα στοιχεία είχαν διαρρεύσει online και πωλούνταν έναντι υψηλών τιμών στο «σκοτεινό διαδίκτυο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων