Τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς χρημάτων από και προς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν από σήμερα οι πελάτες οκτώ εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή υπηρεσία TIPS (TARGET Instant Payment Settlement).

Ο λόγος γίνεται για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Viva Bank και Viva Payments.

Οσοι διαθέτουν λογαριασμό καταθέσεων σε αυτές μπορούν πλέον να αποστέλλουν ή να δέχονται εμβάσματα (μεταφορές πίστωσης) στη στιγμή, όλο τον χρόνο και 24 ώρες την ημέρα, από και προς οποιοδήποτε τράπεζα στην Ευρώπη συμμετέχει στο TIPS. Οι εισερχόμενες εντολές είναι ενεργές ήδη από σήμερα, ενώ οι εξερχόμενες ίσως καθυστερήσουν ως την ερχόμενη Δευτέρα να ενεργοποιηθούν για τεχνικούς λόγους. Σημειώνεται ότι μέχρι και χθες ήταν δυνατή η εκτέλεση άμεσων μεταφορών έως 100.000 ευρώ στη στιγμή μόνο εντός Ελλάδας.

Από την άλλη, δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή τη φάση στις πληρωμές μέσω mobile εφαρμογών των τραπεζών, που παρέχουν την ευχέρεια 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο αποστολής έως 500 ευρώ ημερησίως μεταξύ λογαριασμών φυσικών προσώπων. Από το 2022 ωστόσο τα σύνορα θα ανοίξουν και για αυτή την υπηρεσία. Εξάλλου, την ερχόμενη χρονιά εκτιμάται πως θα είναι δυνατή η πληρωμή λογαριασμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με χρήση QR Code και με άμεση πίστωση των ποσών στον παραλήπτη.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα που θα υλοποιηθούν εντός του 2022 αναμένεται να είναι τα εξής:

  • Άνοιγμα για πανευρωπαϊκές συναλλαγές και της πλατφόρμας IRIS Online που λειτουργεί μέσω mobile app
  • Παροχή της δυνατότητας πληρωμής λογαριασμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με χρήση QR Code με άμεση πίστωση των ποσών στον παραλήπτη

Πχ. αν το Δημόσιο αναβαθμίσει τα συστήματά του για ένταξη στο καθεστώς των άμεσων πληρωμών, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους στη στιγμή.

Σήμερα εάν γίνει μία συναλλαγή μέσω e-banking, το ποσό που πληρώθηκε, εμφανίζεται μετά από 2 – 3 εργάσιμες ημέρες στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις