Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) επιχείρησε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλει στην Ουκρανία, συμπτύσσοντας ενιαίο μέτωπο για να προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη εισβολή και καλώντας τη Μόσχα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπό την προεδρία της Βρετανής Λιζ Τρας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά συναντήθηκαν στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις συνομιλίες “εντατικές” και είπε πως υπάρχει ακόμη ο δρόμος της διπλωματίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

“Αν (η Ρωσία) επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απόκριση, και η G7 είναι απολύτως ενωμένη σε αυτό”, είπε.”Το είδος του κόστους για το οποίο μιλάμε έχει σχεδιαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή πολύ πολύ γρήγορα.”

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρία των συνομιλιών, η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κάλεσε την G7 να μιλάει με μία φωνή.

“Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στις αυξανόμενες απειλές από εχθρικούς παράγοντες και πρέπει να ενωθούμε σθεναρά για να αντιμετωπίσουμε τους επιτιθέμενους που επιδιώκουν να ελέγξουν τα όρια της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης.

Η Ουκρανία είναι στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης καθώς κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες προετοιμάζοντας ενδεχομένως μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, και λέει ότι χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για τη δική της προστασία.

“Πρέπε να κάνουμε κάθε κίνηση για την επιστροφή στον διάλογο”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους. Η Γερμανία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7 από τη Βρετανία το επόμενο έτος.

Οι υπουργοί έφθασαν στο Μουσείο του Λίβερπουλ όπου τους υποδέχθηκε μια μπάντα με χάλκινα που έπαιζε χριστουγεννιάτικα κάλαντα, προτού ξεκινήσουν τις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις που θα καλύψουν θέματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης, γεωπολιτικής και ασφάλειας. Αργότερα έφυγαν από εκεί για να δουν τη μουσική κληρονομιά της χώρας σε μια έκθεση για την ιστορία των Μπιτλς.

Η Βρετανία καλεί τα μέλη της G7 να είναι πιο έντονα στην προάσπιση “του ελεύθερου κόσμου”, όπως τον αποκαλεί, και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συναντήθηκαν αργά χθες για να συζητήσουν πως θα προχωρήσουν με το Ιράν μετά την επανάληψη των συνομιλιών στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Η αυριανή δήλωση αναμένεται να περιλαμβάνει μια κοινή έκκληση στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να αδράξει την ευκαιρία για αναβίωση της πολυμερούς συμφωνίας βάσει της οποίας το Ιράν περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012