Στη νοτιοανατολική Ασία ταξιδεύει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με την ατζέντα του να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των συμμαχιών των ΗΠΑ στο… μαλακό υπογάστριο της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπλίνκεν μεταβαίνει Δευτέρα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στην νοτιοανατολική Ασία από την έναρξη της προεδρίας Μπάιντεν.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει εξελιχτεί σε στρατηγικό πεδίο δράσης για τη διογκούμενη διπλωματική και οικονομικο-εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Οι φιλοδοξίες και επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στην περιοχή της θάλασσας της Νοτίου Κίνας είναι γνωστές με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αρκετά επεισόδια με τις χώρες της περιοχής, τα τελευταία χρόνια. Όμως, ενδυναμώνει συνεχώς και την στρατιωτική της δράση.

Η κινεζική πίεση προς τις χώρες της περιοχής διευκολύνει τα σχέδια του Λευκού Οίκου να εμβαθύνει τις συμμαχίες του στη «γειτονιά» των Κινέζων. Είναι γνωστό δε, πως πρόθεση του Τζο Μπάιντεν είναι η αναβάθμιση του συνδέσμου του ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) με σημείο αιχμής τη δημιουργία μιας ομπρέλας ασφαλείας που θα μπορεί να απωθήσει τις πιέσεις και απειλές του Πεκίνου.

Πληροφορίες έχουν εμφανίσει το Λευκό Οίκο να στοχεύει και στην οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος, αν και δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες των προτάσεων που έχει υπόψη του. Ωστόσο λέγεται πως θα αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, τις υποδομές, την ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία.

Πιθανότατα στο πλαίσιο της περιοδείας Μπλίνκεν θα αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία.

Σημειωτέον πως ο κύριος Μπλίνκεν είχε χθες συνάντηση και με τον Ιάπωνα ομόλογο του, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G7 στο Λίβερπουλ. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τις στενές διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αλλά συμφώνησαν και στη διεύρυνση της συμμαχίας τους με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου ασφαλείας απέναντι στην Κίνα. Εξάλλου, είναι γνωστό πως η νέα ιαπωνική κυβέρνηση επιδιώξει και την ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού της, παρεκκλίνοντας από το αμιγώς πασιφιστικό μεταπολεμικό δόγμα της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω