Τη θετική στάση της απέναντι στο χρηματιστήριο της Αθήνας εν όψει της νέας χρονιάς διατηρεί η Jefferies, ενώ βλέπει και υψηλή ανάπτυξη για φέτος.

Οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 6,4% φέτος, 5% το 2022 και 3,7% το 2023, με τον πληθωρισμό στο -0,11%, στο 0,37% και στο 1,08% αντίστοιχα.

Πάντως, στο κεφάλαιο της ανάλυσής τους που αναφέρεται στην Ελλάδα, οι αναλυτές της Jefferies αναγνωρίζουν ότι πιθανότατα η ανάπτυξη του 2021 θα ξαφνιάσει θετικά και θα διαμορφωθεί περίπου στο 8%. Όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα εμφάνισε ένα από τα μεγαλύτερα turnarounds φέτος.

Το 67% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι πλήρως εμβολιασμένο και οι αφίξεις τουριστών του 2021 έφτασαν σχεδόν στα επίπεδα του 2015, παρόλα αυτά, το χρηματιστήριο κινήθηκε σταθεροποιητικά τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όμως, το πραγματικά καλό νέο για την Ελλάδα εντοπίζεται από τον οίκο Jefferies στο γεγονός ότι η ανεργία των νέων έχει πέσει και πάλι κάτω από το 25% και κινείται προς τα χαμηλά του 2008. Η Ελλάδα εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσα στην πανδημία, προσθέτει.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η άποψη της Jefferies για το ΧΑ είναι ότι πρόκειται για μια αγορά γεμάτη εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρους με μεγάλα εμπόδια για την είσοδο νέων παικτών.

Το καλάθι των ελληνικών μετοχών που δημιούργησε ο οίκος πριν από μία δεκαετία προσφέρει άριστη αξία και δεν εμφανίζει διασύνδεση με την πορεία των διεθνών αγορών, σημειώνουν οι αναλυτές.

Το καλάθι αυτό αποτελείται από τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil. Παράλληλα, από τις ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό, η Jefferies καλύπτει τις Capital Product, Coca Cola HBC, Danaos Corp, Gaslog Patners, Star Bulk Carrier, Stealthgas Inc και Tsakos Energy NA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News