Στις αρχές του Οκτωβρίου, όπως είχαμε επισημάνει από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η κυβέρνηση υπέπεσε σε σειρά παλινωδιών στο θέμα της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος. Απόφαση την οποία έλαβε επιδιώκοντας να αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τιμών της κιλοβατώρας που έχει προκαλέσει η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Η πρωθυπουργική αναγγελία από το βήμα της ΔΕΘ για χορήγηση ενίσχυσης που θα «καλύπτει το 80% των αυξήσεων» ανασκευάστηκε σε «επιχορήγηση που θα καλύπτει το 80% των νοικοκυριών». Ο χρόνος εφαρμογής της ενίσχυσης δεν είχε αποσαφηνιστεί τότε, ενώ και οι προμηθευτές ενέργειας ενημερώθηκαν επίσημα μόλις πριν από περίπου 20 ημέρες για τον τρόπο της χορήγησης της και την περίοδο ισχύος της. Επίσης στις αρχές του Οκτωβρίου η κυβέρνηση, με μία άκομψη και στα όρια της νομιμότητας περί ανταγωνισμού παρέμβαση, ζήτησε από τη δημόσια εταιρία ρεύματος να δίνει επιπλέον εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι καταναλωτές επί δύο μήνες να ακούνε για επιχορήγηση αλλά να μην τη βλέπουν στους λογαριασμούς. Ή να διαπιστώνουν μία ενίσχυση της τάξης των 9 ευρώ. Αντίθετα αντίκριζαν και συνεχίζουν να αντικρίζουν στους λογαριασμούς ρεύματος τεράστιες αυξήσεις. Στα νοικοκυριά ξεπερνούν το 30% και φτάνουν και 50%, στις επιχειρήσεις δε, ο μπούσουλας… έχει χαθεί με ανατιμήσεις αστρονομικού μεγέθους…

Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας αφενός έχει υποστεί σοκ από την ακρίβεια και αφετέρου δυσπιστεί έναντι των κυβερνητικών ανακοινώσεων περί επιδοτήσεων που ψαλιδίζουν το ύψος των αυξήσεων… Και, βέβαια, φυσικά νιώθουν και απροστάτευτοι αλλά και ως ένα βαθμό εξαπατημένοι από την πολιτική ηγεσία.

Στη σειρά των παλινωδιών, να συμπληρώσουμε φυσικά, και τις απανωτές αναγγελίες περί οριζόντιων ρυθμίσεων οφειλών λογαριασμών… Δεν είχαν καμία βάση ισχύος και λογικής…

Το νέο επεισόδιο…

Το νέο επεισόδιο… στο σήριαλ των παρεμβάσεων που ανακοινώνονται αλλά δεν γίνονται, έρχεται να προστεθεί και το μέτρο της έκπτωσης 15% στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση επιστράτευσε τη δημόσια επιχείρηση αερίου σε ανακοίνωση Τύπου αλλά και σε εφαρμογή της εξαγγελίας…

Το μέτρο ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει περάσει ούτε μία ποσοστιαία μονάδα έκπτωσης στην κατανάλωση. Κι αυτό καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας ψάχνει να βρει ακόμα τη φόρμουλα που θα συμφωνήσει με τους πελάτες της – προμηθευτές φυσικού αερίου ώστε να τους μετακυλίσει το 15% και εκείνοι με τη σειρά τους να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών…

Υπάρχει όμως και άλλο κωμικοτραγικό… στην υπόθεση του φυσικού αερίου. Το Σάββατο, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και χθες επαναλήφθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, μεγαλύτερη αύξηση αυτής της έκπτωσης.

Δηλαδή, ανακοινώθηκε πως η έκπτωση 15%, η οποία δεν έχει ακόμη δοθεί στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, θα αυξηθεί για το επόμενο τρίμηνο… Την ίδια στιγμή που οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί σχεδόν 150%.

Μακάρι η κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, να περάσει τις εκπτώσεις! Αλλά ως τότε, καλό θα είναι να μην τάζει και να υπόσχεται πράγματα τα οποία είτε δεν μπορεί να τα κάνει είτε δεν τα έχει σχεδιάσει σωστά.

Αλλιώς δικαίως θα δεχτεί την κριτική πως «ταΐζει τον κόσμο με σανό…»

Και το σανό πουθενά μέχρι σήμερα δεν έχει κατεβάσει τιμές και κυρίως… ο κόσμος πια δεν το τρώει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion