Συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων συνήφθη μεταξύ του ομίλου The Guidry με έδρα στις ΗΠΑ και της Archirodon.

Η συμφωνία αφορά την κατασκευή του έργου Susah Secure Port στη Λιβύη, σύμφωνα με το www.libyaherald.com.

Η Guidry ανέφερε ότι το Susah Secure Port, που σχεδιάστηκε ως λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, θα είναι το λιμάνι με το μεγαλύτερο βάθος νερού στη Λιβύη, το πρώτο λιμενικό έργο ΣΔΙΤ που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα και η μεγαλύτερη επένδυση λιμενικής υποδομής από αμερικανική εταιρεία στην ιστορία της Λιβύης.

Επίσης, η εταιρεία ανέφερε ότι το έργο Susah Secure Port είναι κρίσιμο για την ανοικοδόμηση της Λιβύης και εγκρίθηκε πρόσφατα από τη λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Μάλιστα, θα αποτελεί ένα ασφαλές μέσο διεξαγωγής εμπορίου για διεθνείς εταιρείες και θα αποτελέσει κέντρο οικονομικής ανάπτυξης για τη Λιβύη.

Φαίνεται ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ είναι πολύ ευπρόσδεκτος στη Λιβύη και υπάρχει προσδοκία για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της Λιβύης, με το το συγκεκριμένο έργο στο λιμάνι της Σούσας να είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το έργο

Το έργο στο λιμάνι της Σούσα θα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στον ιστορικό χώρο του αρχαίου λιμανιού που βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης. Στόχος είναι το λιμάνι στη Σούσα να χρησιμεύσει ως κύρια αρτηρία και κόμβος εισόδου εμπορευμάτων στη Λιβύη δια θαλάσσης. Το βάθος της θάλασσας θα φτάνει τα 18 μέτρα, κάτι το οποίο είναι βολικό στις φορτοεκφορτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι  θα κατασκευαστεί σε τέσσερις φάσεις. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης της πρώτης φάσης του έργου είναι περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Θα επικεντρωθεί κυρίως στη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων,  σιτηρών, αλλά και χύδην φορτίων.

Η  Guidry ανέφερε ότι το λιμάνι της Σούσα είναι κρίσιμο για να μπορέσει η λιβυκή οικονομία να επανεκκινήσει.

Η συνεργασία

Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας με την Archirodon, ο Michael Guidry, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του The Guidry Group, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνάπτουμε μια  συμφωνία σχεδιασμού και κατασκευής με την Archirodon», για να προσθέσει πως η Archirodon φέρνει την παγκοσμίου φήμης εμπειρία της στην κατασκευή λιμένων και έχει μακρά και διακεκριμένη ιστορία στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών στη Λιβύη. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας αποτελεί ένα πρώτο  βήμα προς την υλοποίηση του έργου και καθιερώνει την  ισχυρή στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Guidry και της Archirodon για την ανάπτυξη του Susah Secure Port και για μελλοντικά λιμενικά έργα του Guidry Group.

Σύμφωνα με τους όρους της  συμφωνίας, η Archirodon θα αρχίσει σύντομα να «τρέχει» συμφωνημένες προκαταρκτικές εργασίες στο Susah Secure Port που θα επιτρέψουν την έναρξη της πλήρους κατασκευής του λιμανιού έως το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο Wisam Edrisi, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών για λιμένες στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, δήλωσε: «Το έργο αναμένεται να προσφέρει πολλές θέσεις απασχόλησης στους Λίβυους».

Ευκαιρία

Λόγω του ότι πρόκειται για ένα βαθύ λιμάνι συνεπάγεται ότι  αποτελεί μια ευκαιρία για να γίνει κόμβος logistics στη Λιβύη, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη και τη θέση της Λιβύης στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά. Η λιβυκή κυβέρνηση επικεντρώνεται στις επενδύσεις, ιδίως σε θαλάσσια λιμάνια και άλλες υποδομές, και στην πρόσκληση διεθνών εταιρειών να συμμετάσχουν σε διαφορετικά έργα.

Ο Ντένις Καραπιπέρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Archirodon, ότι η συμφωνία είναι σημαντική «για τον οργανισμό μας που ταιριάζει με τη μακροπρόθεσμη προσδοκία μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε την υποστήριξή μας στην ανάπτυξη της Λιβύης. Το έργο Susah Secure Port θα δώσει έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και είμαστε περήφανοι που διαδραματίζουμε, μαζί με τον Όμιλο Guidry. Η εμπλοκή μας στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών στη Λιβύη συνοδεύεται από τη φιλοδοξία της διεθνούς κοινότητας για μια φωτεινή νέα εποχή για το λιβυκό έθνος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή