Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία που είχε κατατεθεί από την Ρεπουμπλικανή βουλευτή Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη (R-NY) που καταδικάζει την Τουρκία για την επανειλημμένη επιθετικότητά της κατά της Κύπρου.

«Η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο για σχεδόν 50 χρόνια, παραβιάζοντας πολλές διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού και της Συνθήκης Εγγύησης, που καθιέρωσαν και εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Κύπρου», δήλωσε η Βουλευτής Μαλλιωτάκη. «Με την Τουρκία να γίνεται μόνο πιο επιθετική προς την Κύπρο και τους συμμάχους μας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων μας για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χαίρομαι που βλέπω τους συναδέλφους μου να στέκονται μαζί μου στην καταδίκη της Τουρκίας για παράνομες πράξεις και θα συνεχίσω να πιέζω για την επανένωση της Κύπρου και την επιστροφή των Βαρωσίων στους γηγενείς Ελληνοκύπριους κατοίκους τους».

Ιστορικό

Η Βουλευτής Μαλλιωτάκη εισήγαγε το ψήφισμα H.Res.376, που καταδικάζει την Τουρκία για την παράνομη κατοχή της Κύπρου και ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να θέσει την επίλυση του Κυπριακού ως κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής, στις 14 Μαΐου 2021. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το ενέκρινε με τον τροποποιημένο τίτλο «Καταδικάζοντας την Τουρκία για την επανειλημμένη επιθετικότητά της προς την Κύπρο».

Το H.Res.376 περιλαμβάνει τις ακόλουθες διατάξεις:

Απαιτήστε από την Τουρκία να απομακρύνει όλα τα παράνομα στρατεύματά της από την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Καλέστε την Τουρκία να τηρήσει τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ.

Επιμείνατε ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα κράτος με ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, και ότι μια τέτοια οντότητα θα πρέπει να ασπάζεται συνταγματικά και δημοκρατικά πρότυπα.

Απαιτήστε από την Τουρκία να απεμπολήσει και να σταματήσει τις παράνομες παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ).

Καλέστε την τουρκική κυβέρνηση να παράσχει οικονομική αποκατάσταση σε Αμερικανούς πολίτες για τις απώλειες περιουσίας τους στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

Απαιτήστε από την Τουρκία να συνεργαστεί για να βοηθήσει στην ανάκτηση των σορών τεσσάρων Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να αγνοούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Ζητείστε την επιβολή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών έναντι των Βαρωσίων

Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να επιδιώξουν επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr