Με το φάντασμα του πληθωρισμού να πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη συνεδριάζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στις 16 Δεκεμβρίου, κατά την οποία κρίσιμη τηλεδιάσκεψη θα φανούν οι επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το 2022 και οι προθέσεις για το μέλλον των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα (ΡΕΡΡ).

Μέσω του προγράμματος, στο οποίο κατ΄εξαίρεση συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα ελλείψει της επενδυτικής βαθμίδας, η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει τίτλους ύψους 35 δισ. ευρώ.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να μείνει εκτός στήριξης ακόμα και αν η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» με το πιο πιθανό σενάριο μεταξύ των αναλυτών είναι ότι εν λόγω στήριξη θα συνεχιστεί μέσω του προγράμματος επανεπενδύσεων, δηλαδή της τοποθέτησης των κεφαλαίων από τα ελληνικά ομόλογα (που λήγουν μετά τον Μάρτιο του 2022) σε άλλους τίτλους.

Η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η ελληνική κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να απευθύνει έκκληση ώστε τα ομόλογα της χώρας να παραμείνουν επιλέξιμα για νέες αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν ότι είναι πρόθυμα να βρουν έναν τρόπο όταν θα συνεδριάσουν την Πέμπτη ώστε η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το υπόλοιπο του επόμενου έτους. Έλληνες αξιωματούχοι, όμως, φοβούνται ότι νομικά εμπόδια μπορεί να σημαίνουν ότι οι αγορές χρέους της χώρας από την ΕΚΤ θα μειωθούν πολύ πιο πολύ από αυτές άλλων χωρών.

Το στοίχημα του πληθωρισμού

Στην καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση της Πέμπτης η ΕΚΤ καλείται να λάβει εκ νέου σημαντικές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψιν καταρχάς ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή με έναν ρυθμό στο 5% φέτος και σ το 4% το 2022, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός δείχνει απειλεί τις οικονομίες μετά από αρκετές δεκαετίες φθάνοντας κοντά στο 5% τον Νοέμβριο.

Μεταξύ των οικονομολόγων και αξιωματικών κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σχετικά με το μέλλον του έκτακτου προγράμματος και η τάση δείχνει ότι παρά την υψηλή αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας λόγω πανδημίας ο πληθωρισμός θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις και προς την κατεύθυνση του μελλοντικού περιορισμού της σημερινής στήριξης.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ σχετικά με το παραδοσιακό πρόγραμμα στρέφεται προς την προσωρινή αύξηση του μεγέθους του APP για να διατηρήσει ελεγχόμενες τις αποδόσεις των ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι μηνιαίες αγορές υπό το APP θα αυξηθούν μετά τον Μάρτιο στα 50 δισ. ευρώ από 20 δισ. ευρώ και θα επιστρέψουν στα 20 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι μια αύξηση στις αγορές ομολόγων είναι απίθανη και λίγες πιθανότητες έχει η δημιουργία ενός νέου προγράμματος.

Οι αποφάσεις της Πέμπτης

Πριν τα αποκαλυπτήρια της Πέμπτης τα πιθανά ή μη σενάρια είναι αρκετά. Μεταξύ αυτών είναι ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απόρροια της πανδημίας (ΡΕΡP) των 1,85 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, με ορισμένους οικονομολόγους να μην αποκλείουν τη δυνατότητα «αναγέννησής» του αν η υγειονομική κρίση επιδεινωθεί, όπου δίνονται ελάχιστες πιθανότητες παράτασης. Στο τραπέζι είναι και η άποψη θα εισαχθεί ένα νέο πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το «PEPP» και το οποίο διεθνείς αναλυτές το βάφτισαν «PTPP».

Ένα μεταβατικό δηλαδή όχημα ( από το έκτακτο έως την εφαρμογή του «παραδοσιακού» προγράμματος), ώστε να υπάρξει προστασία των πιο ευάλωτων ομολόγων, όπως των ελληνικών που δεν μπορούν να ενταχθούν στο κλασικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP), αλλά και των ιταλικών.

Το νέο πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 200- 300 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2022. Δεν αποκλείεται επίσης η ΕΚΤ να μετατρέψει το «παλιό» κλασικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) πιο ευέλικτο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, έστειλε μήνυμα και τόνισε αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει ένα αξιόπιστο μέσο που θα αποτρέψει μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση του κόστους δανεισμού. Τα σενάρια αναφέρουν ότι το αξιόπιστο μέσο φωτογραφίζει τον τρόπο που θα επανεπενδύεται το κεφάλαιο των ομολόγων που ωριμάζουν και έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του PEPP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία