Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια τρεις φορές το επόμενο έτος σε μια δραματική αλλαγή της πολιτικής τους, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υιοθετεί μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση για να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ανακοινωθεί τον Μάρτιο, αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις που την τοποθετούσαν στην αρχή του καλοκαιριού.

Οι πιο επιθετικές προβλέψεις για τα επιτόκια δημοσιεύτηκαν παράλληλα με ένα σχέδιο διπλασιασμού του ρυθμού με τον οποίο η Fed περιορίζει το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έθεσε σε εφαρμογή στην αρχή της πανδημίας. Τον Ιανουάριο θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές κατά 30 δισ. δολάρια το μήνα, έτσι ώστε το κίνητρο να αρθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν .

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.

Η εξέλιξη της πανδημίας

«Με την πρόοδο στους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται. Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά συνεχίζουν να επηρεάζονται από την COVID-19. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν σταθερά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά. Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας συνέχισαν να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν διευκολυντικές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού. Η πρόοδος όσον αφορά τους εμβολιασμούς και η χαλάρωση των περιορισμών προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν τη συνέχιση των κερδών στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών του ιού.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα.

Οι αποφάσεις για το tapering

Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0 έως 1/4 τοις εκατό. Καθώς ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 2 τοις εκατό για κάποιο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το εύρος στόχου έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση. Υπό το φως των εξελίξεων του πληθωρισμού και της περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς εργασίας, η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων της κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους του Δημοσίου και 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους που καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια. Ξεκινώντας τον Ιανουάριο, η Επιτροπή θα αυξήσει τα διαθέσιμά της σε τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και σε τίτλους που καλύπτονται από υποθήκες κατά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Οικονομικές προβλέψεις

Η Fed ενημέρωσε επίσης την Τετάρτη τις οικονομικές της προβλέψεις, αυξάνοντας την πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό – ο οποίος τρέχει τώρα στο 4,1% και δεν έχει ακόμη κορυφωθεί— και μειώνοντας την εκτίμηση για το ποσοστό ανεργίας.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, με δύο το επόμενο έτος και άλλες δύο το 2024.

Η τρεις αυξήσεις επιτοκίων

Η πλειονότητα των μελών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, σύμφωνα με το λεγόμενο διάγραμμα προβολών της κεντρικής τράπεζας.

Η πρόβλεψη της Τετάρτης έδειξε ότι 12 μέλη της FOMC αναμένουν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Πέντε μέλη αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων και ένα μέλος αναμένει μία αύξηση το 2022.

Αυτό είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, όπου τα μισά από τα μέλη της Fed είδαν τουλάχιστον μία αύξηση το 2022.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed ο βασικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 4,4% φέτος πριν πέσει στο 2,7% το 2022, με το ποσοστό ανεργίας να τελειώνει το 2021 στο 4,3% και το επόμενο έτος να πέφτει στο 3,5%.

Η Fed δεν έχει θέσει αριθμητικό στόχο για την απασχόληση, αλλά η πρόσφατη πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 4,2 τοις εκατό υποδηλώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εξακολουθούν να αναμένουν μια υγιή επέκταση φέτος και το επόμενο έτος. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,5 τοις εκατό το 2021, σε σύγκριση με 5,9 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο και άλλο 4 τοις εκατό το 2022.

Η Fed ανέφερε ότι οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού ενέχουν κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές.

Οι δηλώσεις Πάουελ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την συνεδρίαση της Fed, ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι προβλέπει ταχεία βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, κι ως εκ τούτου δεν χρειάζονται πλέον τα «αυξημένα μέτρα στήριξης» που προσέφερε το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, το οποίο «θα πρέπει να ολοκληρωθεί νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν».

«Η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον ενισχυμένη πολιτική στήριξης», είπε ο Πάουελ, και συμπλήρωσε ότι η επιτάχυνση του tapering «θα μας επιτρέψει να προσαρμοστούμε στις προοπτικές της οικονομίας

Ο Πάουελ αναμένει μία σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και θεωρεί ότι ο στόχος για την απασχόληση θα εκπληρωθεί το επόμενο έτος. Ανέφερε επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να στηρίξει την αγορά εργασίας και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να γίνει μόνιμος ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο Αμερικανός Τραπεζίτης, επανέλαβε ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι περιορισμοί στην προσφορά είχαν μεγαλύτερη διάρκεια απ΄ όσο εκτιμούσαν αρχικά, και τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά στην αύξηση επιτοκίων, ο Πάουελ επεσήμανε ότι θα ξεκινήσουν όταν η αμερικανική αγορά εργασίας φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι που πρόσθεσε ότι αναμένεται να γίνει εντός του 2022.

Διευκρίνισε, μάλιστα, όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων ότι «είναι μια απόφαση που δεν έχουμε λάβει ακόμα», ενώ όταν ρωτήθηκε πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυξήσεις απάντησε ότι δεν θα γίνει σχετική κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί εντελώς το tapering.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή