Κατά 1,7% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της G20 μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2021, μετά τη μέτρια ανάκαμψη 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της περιοχής G20 το τρίτο τρίμηνο του 2021 αντανακλά την ανάκαμψη στην Ινδία , όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 12,7% το τρίτο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 11,6% το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω των πάγιων επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης σημαντικά στη Σαουδική Αραβία (κατά 5,8% το τρίτο τρίμηνο, από 1,1% το δεύτερο τρίμηνο), ξεπερνώντας για πρώτη φορά το προπανδημικό επίπεδό του και στην Τουρκία (κατά 2,7%, από 1,5%).

Η ανάπτυξη ανέκαμψε περισσότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί στον Καναδά (κατά 1,3%, από μείον 0,8%), και υπήρξε ισχυρή συμβολή από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας .

Ωστόσο, αρκετές άλλες χώρες της G20 κατέγραψαν επιβράδυνση ή συρρίκνωση της αύξησης του ΑΕΠ. Στην Κίνα , η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,2%, από 1,2%, και στην Κορέα σε 0,3%, από 0,8%, το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η ανάπτυξη διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος στην Αυστραλία (μείον 1,9%) , Νότια Αφρική (μείον 1,5%), Ιαπωνία (μείον 0,9%), Ινδονησία (μείον 0,6%) και Μεξικό (μείον 0,4%) και συνέχισε να συρρικνώνεται στη Βραζιλία (μείον 0,1%, μετά από μείον 0,4%).

Αυτό αντανακλά κυρίως αρνητικές συνεισφορές από την ιδιωτική κατανάλωση στην Αυστραλία , την Ινδονησία καιΝότια Αφρική και από εξαγωγές στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική .

Πράγματι, ενώ το ΑΕΠ για την περιοχή της G20 στο σύνολό της ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδό της το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι μισές οικονομίες της G20 , συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομιών της G7 εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες , παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα