Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά των ελληνικών τίτλων. Η φράση της επικεφαλής ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα», ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, σβήνοντας την όποια σκια αβεβαιότητας.

Έτσι, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομόλογων υποχώρησαν δραστικά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,12% από το 1,36% που κυμαίνονταν στις αρχές της εβδομάδος. Ανάλογη ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων στο 0,4% και των 15ετών στο 1,32%.

Αντιστοίχως αντέδρασαν και οι υπόλοιπες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ανακάμπτοντας από το «σοκ», που υπέστησαν όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια της, προς έκπληξη των αναλυτών.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 329 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 151 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,20% από 1,31% που έκλεισε χθες έναντι -0,34% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,64% από 1,68%.

Η συνέχιση στις αγορές ομολόγων δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία αλλά ταυτόχρονα είναι ότι οι αγορές ανέμεναν να να φτάσει στα αυτιά τους. Το οικονομικό επιτελείο εξάλλου έχει θέσει στόχο η Ελλάδα να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το 2023.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής έδωσε σαφέστατη στήριξη στην χώρα μας με συνέχιση αγοράς ομολόγων και η εν λόγω ειδική μέριμνα – η οποία Ελλάδα δεν συμμετέχει στο «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (APP)- αποφεύγονται οι όποιες ενδεχόμενες διαταραχές στις αποδόσεις των ομολόγων και στο κόστος δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές