Ο δείκτης παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας στην ΕΕ εκτιμάται ότι αυξήθηκε ελαφρά το 2021 κατά 1%, μετά από την μείωση που σημειώθηκε το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τους οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία, που δημοσίευσε η Eurostat.

Η συνολική αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας το 2021 αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην παραγωγή, τις υψηλότερες τιμές των εισροών και τον σταθερό όγκο της γεωργικής εργασίας.

Αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην ΕΕ λόγω της ανάκαμψης της Γαλλίας

Οι ισχυρότεροι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας το 2021 καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+32,9%), στην Ιρλανδία (+16,4%) και στη Γαλλία (+16,3%). Η αξία του εισοδήματος συντελεστών παραγωγής στη Γαλλία ήταν η υψηλότερη μεταξύ όλων των κρατών μελών και αντιπροσώπευε το 18,4% του συνόλου της ΕΕ.

Οι άλλες τέσσερις χώρες της «μεγάλης πεντάδας» που αντιπροσώπευαν περαιτέρω το μισό (49,5%) του συντελεστή εισοδήματος της ΕΕ, όλες ανέφεραν πτώση της παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας το 2021: Ισπανία (-6,0%), Γερμανία (-5,3%), Πολωνία (4,5%) και Ιταλία (-1,7%).

Η παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας το 2021 ένα τρίτο πάνω από το 2010

Σε σύγκριση με το 2010, το επίπεδο του δείκτη του πραγματικού εισοδήματος των συντελεστών παραγωγής της ΕΕ ήταν 8% υψηλότερο το 2021. Κατά την ίδια περίοδο, σημειώθηκε σταθερή και συνολική πτώση του δείκτη εισροής γεωργικής εργασίας κατά 18%. Μαζί, αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στην ΕΕ (Δείκτης Α) να είναι περίπου κατά ένα τρίτο (32%) υψηλότερη το 2021 σε σχέση με το 2010.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας δεν πρέπει να συγχέεται με το συνολικό εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών ή το εισόδημα ενός ατόμου που εργάζεται στη γεωργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών