Tην Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν την κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2022.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, η δήλωση παρουσιάζει το κοινό όραμα των θεσμικών οργάνων για μια μετασχηματισμένη και ανθεκτικότερη Ευρώπη. Καταδεικνύει την αποφασιστικότητα των θεσμικών οργάνων να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε η ΕΕ να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19 και να ξεπεράσει τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων.

Σχολιάζοντας ο κ. Σασόλι, τόνισε: «Έχουμε δεσμευτεί να επιτύχουμε μια ισχυρότερη, δικαιότερη, πιο βιώσιμη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ευρώπη για τους πολίτες μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίζει με υπερηφάνεια τις θεμελιώδεις αξίες της και να μην αφήνει κανέναν στο περιθώριο».

Από την πλευρά του ο Σλοβένος Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, υπογράμμισε ότι τα τρία θεσμικά όργανα είναι ενωμένα στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου πολιτικού και νομοθετικού θεματολογίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης και στην προώθηση της ανάκαμψής της, δίνοντας τη δυνατότητα να ανοικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο «Η κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2022, την οποία υπογράφουμε σήμερα, βασίζεται σε όσα επιτύχαμε κατά το τρέχον έτος και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για μια πιο δίκαιη, πράσινη και πιο ψηφιακή Ευρώπη, μια Ένωση που προσβλέπει στο μέλλον και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών χωρίς να αφήνεται κανείς στο περιθώριο» τόνισε.

«Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει λύσεις στα επιτακτικά προβλήματα των πολιτών, ιδίως όσον αφορά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή τους ζωή, καθώς και στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μαζί, όπως η κλιματική αλλαγή. Η κοινή μας δήλωση καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε σκληρά για την εξεύρεση λύσεων σε όλα αυτά τα ζητήματα, από την υγεία έως την κλιματική αλλαγή, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως την ευρεία οικονομική ευημερία» σχολίασε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η σημερινή κοινή δήλωση επισημαίνει βασικές νομοθετικές προτάσεις που βρίσκονται επί του παρόντος στα χέρια των συννομοθετών ή αναμένεται να υποβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το φθινόπωρο του 2022.

Δεσμεύει τα τρία θεσμικά όργανα να δώσουν ύψιστη προτεραιότητα σε ένα σύνολο πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στην επίτευξη μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή εποχή, στη δημιουργία μιας οικονομίας στην υπηρεσία των ανθρώπων, στην προώθηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον κόσμο, στην προαγωγή του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας και στην προστασία και ενίσχυση της δημοκρατίας μας και στην προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας.

Τα τρία θεσμικά όργανα αποσκοπούν στην επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση έως το τέλος του 2022. Τα τρία θεσμικά όργανα επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να δώσουν συνέχεια στα αποτελέσματα της Διάσκεψης των πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι ηγέτες των τριών θεσμικών οργάνων εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τα επιτεύγματα του 2021.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η έγκριση της φιλόδοξης δέσμης μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, καθώς και η εξαιρετική προσπάθεια για την καθιέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ σε διάστημα δύο μηνών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, θεσπίστηκε σημαντική νομοθεσία για ορισμένους τομείς προτεραιότητας που είχαν ήδη προσδιοριστεί στην κοινή δήλωση του 2021, όπως το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα, το ευρωπαϊκό κέντρο αρμοδιότητας για θέματα κυβερνοασφάλειας, η μπλε κάρτα της ΕΕ για διακινούμενους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, οι κανόνες για την υποβολή φορολογικών στοιχείων ανά χώρα, ένα ενωσιακό καθεστώς ελέγχου των ειδών διπλής χρήσης, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού, καθώς και η νομοθεσία για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με άλλες προτάσεις προτεραιότητας, όπως το όγδοο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον, η επέκταση των οφελών από την περιαγωγή στην ΕΕ για 10 ακόμη έτη και η ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης πριν από την έγκρισή τους.

Επόμενα βήματα

Τα τρία θεσμικά όργανα θα συνεργαστούν πλέον με βάση τη σημερινή δήλωση και το συνοδευτικό έγγραφο εργασίας, το οποίο απαριθμεί περίπου 138 βασικές νομοθετικές προτάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...