Η Ψυχρή Πανσέληνος του Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη πανσέληνος του έτους, θα κάνει το ντεμπούτο της απόψε το βράδυ (18/12). Πρόκειται για το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι της χρονιάς το οποίο θα είναι ορατό μέχρι και το πρωί της Δευτέρας (20/12), σύμφωνα με τη NASA.

Μόλις μια μέρα αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου, θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου ο Βόρειος Πόλος θα βρεθεί στην πιο απομακρυσμένη κλίση του – 23,5 μοίρες – από τον ήλιο. Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η μικρότερη περίοδος ηλιακού φωτός από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους.

Στην πραγματικότητα, το χειμερινό ηλιοστάσιο ευθύνεται για το γεγονός ότι η Ψυχρή Πανσέληνος είναι η μεγαλύτερη του έτους, σύμφωνα με τη NASA. Κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, ο ήλιος, η Γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται σε μια νοητή γραμμή 180 μοιρών. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι λίγο διαφορετική από την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, οπότε είναι συνήθως λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη σκιά της Γης όταν συμβαίνει η ευθυγράμμιση, γεγονός που επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την πλευρά του φεγγαριού που βλέπει προς τη Γη.

Όμως, το χειμερινό ηλιοστάσιο ανατρέπει λίγο αυτά τα γεγονότα. Όταν η πορεία του ήλιου εμφανίζεται χαμηλά στον ουρανό κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, «η πορεία της πανσελήνου, απέναντι από τον ήλιο, εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», ανέφερε η NASA.

Η Ψυχρή Πανσέληνος ονομάστηκε έτσι για προφανείς λόγους, καθώς αυτή η εποχή του έτους φέρνει μεγάλες, κρύες νύχτες. Άλλες παλιές ευρωπαϊκές ονομασίες της πανσελήνου αυτής είναι το «Φεγγάρι της Βελανιδιάς» (Oak Moon) και το «Φεγγάρι πριν από το Γιούλ» (Moon before Yule), την τριήμερη γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου που γιορταζόταν στην προχριστιανική Ευρώπη.

Η ονομασία «Φεγγάρι της Βελανιδιάς» μπορεί να παραπέμπει στους Δρυίδες, έναν αρχαίο λαό που ζούσε στη σημερινή Βρετανία και Γαλλία. Οι Δρυίδες λέγεται ότι μάζευαν γκι από βελανιδιές, σύμφωνα με ένα κείμενο του πρώτου αιώνα μ.Χ. Το γκι, ένα αειθαλές παρασιτικό φυτό που αναπτύσσεται σε άλλα δέντρα, είναι συχνά ορατό τους χειμερινούς μήνες, όταν τα δέντρα-ξενιστές χάνουν τα φύλλα τους. Οι μικροί, κολλώδεις λευκοί καρποί εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Καλιφόρνιας.

Σε κάθε μήνα πανσέληνου αποδίδεται και ένα όνομα στην εκάστοτε πανσέληνο. Οι ονομασίες αυτές διαφέρουν ανάλογα με λαούς και παραδόσεις. Οι επικρατέστερες σήμερα είναι οι εξής:

Ιανουάριος: Πανσέληνος του Λύκου
Φεβρουάριος: Πανσέληνος του Χιονιού
Μάρτιος: Πανσέληνος του Σκουληκιού
Απρίλιος: Ροζ Πανσέληνος
Μάιος: Πανσέληνος του Λουλουδιού
Ιούνιος: Πανσέληνος της Φράουλας
Ιούλιος: Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού
Αύγουστος: Πανσέληνος του Οξύρρυγχου
Σεπτέμβριος: Πανσέληνος του Καλαμποκιού
Οκτώβριος: Πανσέληνος της Συγκομιδής
Νοέμβριος: Πανσέληνος του Κάστορα
Δεκέμβριος: Ψυχρή Πανσέληνος ή Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας

Πηγή Live Science

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Τζέφρι Σακς (Κολούμπια): Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί
Plus |

Τζέφρι Σακς (Κολούμπια): Γιατί πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο κορυφαίος οικονομολόγος, διευθυντής (μεταξύ άλλων) του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, εξηγεί στα «ΝΕΑ» με ποιον τρόπο θα επανεκκινούσαν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη