Ο νέος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Τουρκίας εκτοξεύτηκε την Κυριακή από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX, του Ίλον Μασκ, στις 6.59 π.μ. ώρα Τουρκίας (0359 GMT).

Ο Turksat 5B, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, θα φτάσει σε τροχιά σε 164 ημέρες. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει μια δοκιμαστική διαδικασία 45 ημερών.

Ο δορυφόρος που κατασκευάστηκε από την Airbus και μεταφέρθηκε από τη Γαλλία στις ΗΠΑ στις 29 Νοεμβρίου, είναι ο ισχυρότερος τουρκικός δορυφόρος μέχρι στιγμής. Θα μπορεί να μεταδίδει δεδομένα σε περισσότερα από 55 gigabits συνολικά.

Ο Turksat 5B κατασκευάστηκε με συνεισφορές από την εγχώρια βιομηχανία της Τουρκίας. Αναμένεται να διαρκέσει περισσότερα από 35 χρόνια και να διαθέτει ηλεκτροκίνητο σύστημα πρόωσης επόμενης γενιάς.

Εκτός από την Τουρκία, ολόκληρη η Μέση Ανατολή, ο Περσικός Κόλπος, η Ερυθρά Θάλασσα, η Μεσόγειος, η Βόρεια και Ανατολική Αφρική, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και οι γειτονικές χώρες θα καλυφθούν από το Turksat 5B.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την εκτόξευση ως άλλη μια «στιγμή υπερηφάνειας για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος».

«Σήμερα, εκτοξεύσαμε τον Turksat 5B, τον πιο ισχυρό και υψηλότερης χωρητικότητας δορυφόρο επικοινωνίας της χώρας μας, στο διάστημα. Σε αυτό το δορυφορικό έργο, επιλέξαμε επίσης τον πύραυλο Falcon 9 της  Space X», είπε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης τον Έλον Μασκ και την εταιρεία του Space X που δεν υποκύπτουν στον «εκβιασμό και την πίεση των αντιτουρκικών λόμπι».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μια βιντεοκλήση την Πέμπτη με τον ιδρυτή του Space X και μίλησε για τη διαδικασία εκτόξευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ίλον Μασκ, τον ιδρυτή της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX, για τη βοήθεια στην εκτόξευση του Turksat 5A, ενός τουρκικού δορυφόρου επικοινωνιών.

Η Τουρκική Προεδρία δημοσίευσε την Παρασκευή το βίντεο της συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη οι δύο άντρες, κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε ότι ο δορυφόρος Turksat 5B θα εκτοξευθεί στο διάστημα την Κυριακή μέσω της SpaceX και ευχαρίστησε τον Μασκ που βοήθησε την Τουρκία στην εκτόξευση του δορυφόρου 5Α τον Ιανουάριο.

«Θα σας δώσουμε ένα NFT δορυφορικής τέχνης που δημιουργήθηκε από 5.000 παιδιά μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Μασκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το δώρο, λέγοντας ότι ανυπομονεί «να εκτοξεύσει τον δορυφόρο και να κάνει πολλά πράγματα με την Τουρκία στο μέλλον».

Ένας άλλος δορυφόρος της Τουρκίας, ο Turksat 5A, εκτοξεύτηκε επίσης από τη SpaceX τον Ιανουάριο.

Με τον Turksat 5B, η Τουρκία έχει επί του παρόντος συνολικά οκτώ ενεργούς δορυφόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως