Η Γερμανία πρόκειται να κλείσει σχεδόν το ήμισυ της δυναμικότητάς της σε πυρηνική ενέργεια πριν από το τέλος του έτους, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα ευρωπαϊκά δίκτυα που ήδη αντιμετωπίζουν ένα από τα χειρότερα ενεργειακά προβλήματα στην ιστορία της ΕΕ.

Μετά τη διακοπή της λειτουργία των σταθμών Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf — μέρος της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας της χώρας – θα μείνουν σε λειτουργία μόνο τρεις πυρηνικοί σταθμοί, οι οποίοι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η Γερμανία δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει όλους τους αντιδραστήρες της. Εκείνη την εποχή, η χώρα ήταν ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η σταδιακή κατάργηση την άφησε να εξαρτάται περισσότερο από τον άνθρακα και τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι, η χώρα έμεινε πίσω στην κούρσα του «καθαρού μηδέν» στις εκπομπές αερίων, αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στο λόμπι του άνθρακα, στους διαδηλωτές κατά των αιολικών πάρκων και στους κατασκευαστές, ιδιαίτερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Από την σκοπιά των καθαρών εκπομπών, ήταν πάντα μια αμφισβητήσιμη ιδέα να κλείσουν τα γερμανικά πυρηνικά προτού τα εργοστάσια φτάσουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους», δήλωσε ο Hanns Koenig, επικεφαλής έργων στην Aurora Energy Research.

«Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας θα χρειαζόταν εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν περισσότερο και επομένως να προκαλέσουν σημαντικές επιπλέον εκπομπές».

Τα ατομικά εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχοντας πολύτιμη υποστήριξη όταν ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει. Ενώ οι διακοπές λειτουργίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια και είναι απίθανο να προκαλέσουν άνοδο στις τιμές, η αφαίρεση 4 γιγαβάτ βασικού φορτίου υπογραμμίζει τη μείωση του αποθέματος χωρητικότητας buffer στη Γερμανία. Αυτός είναι ένας λόγος που οι τιμές είναι υψηλότερες το επόμενο έτος: η ηλεκτρική ενέργεια για παράδοση το 2022 έχει υπερπενταπλασιαστεί φέτος.

Το timing δύσκολα θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη και η Γερμανία θα πρέπει να βασίζεται στην παραγωγή από ακριβό φυσικό αέριο και άνθρακα για άλλα 20 περίπου χρόνια — προτού καταργηθούν και αυτές σταδιακά. Το να παραμείνουν ανοιχτοί πλέον οι πυρηνικοί σταθμοί δεν αποτελεί επιλογή, καθώς αυτό θα απαιτούσε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είπε ο Koenig.

Η αυξημένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα ενισχύσει περαιτέρω τις εκπομπές και η Γερμανία δεν είναι η μόνη. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη αύξησαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου απέτυχαν να ανταποκριθούν στην ανάκαμψη της ζήτησης και η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν ανεπαρκής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή