Ο Χόργκε Καζανόβα είναι ένας συνταξιούχος υδραυλικός που εργάζεται ως επαγγελματίας Άγιος Βασίλης για περίπου επτά χρόνια. Στους μήνες που προηγούνται των Χριστουγέννων, μπορείτε να βρείτε τον Καζανόβα να χαιρετά τους επισκέπτες του πάρκου και να βγάζει φωτογραφίες με οικογένειες στο Santa’s Enchanted Forest, ένα πάρκο ψυχαγωγίας διακοπών στη Φλόριντα, όπως ανέφερε πρόσφατα στο LinkedIn.

Κάθε Ιούλιο, ο Καζανόβα βγάζει τα γένια του και τον Αύγουστο λευκαίνει τα φρύδια, τα γένια και τα μαλλιά του σε ασημί λευκά για να ταιριάζουν με του Άγιου Βασίλη. Αρχίζει επίσης να είναι πιο χαλαρός σχετικά με τη διατροφή του, επειδή, όπως είπε στο LinkedIn, «σε κανέναν δεν αρέσει ένας αδύνατος Άγιος Βασίλης».

Το να είσαι Άγιος Βασίλης «είναι μια ανταμοιβή για σένα τον ίδιο, αλλά παράλληλα και μία κερδοφόρος δραστηριότητα», σύμφωνα με το LinkedIn.

Πόσο κοστίζει

Το 55% των επαγγελματιών Αι-Βασίληδων στο LinkedIn φορούν τα κόκκινα κοστούμια τους και σκορπούν τη χριστουγεννιάτικη χαρά ως εργασία πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με την πλατφόρμα.

Ο Μιτς Άλεν, ιδρυτής της Hire Santa, εταιρείας που βοηθά τους πελάτες να κάνουν κράτηση για Αι-Βασίληδες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ότι εκτός της περιόδου των εορτών, οι Αι-Βασίληδες που συνεργάζονται μαζί του βρίσκουν δουλειά σε χριστουγεννιάτικα καταστήματα όλο το χρόνο, συμμετέχοντας σε θεματικές εκδηλώσεις και επισκέψεις ασθενών σε νοσοκομεία, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει το CNBC, όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ως Αι-Βασίληδες την εορταστική περίοδο είναι κυρίως ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το LinkedIn.

Οι περισσότεροι Αι-Βασίληδες (39,14%) ανήκουν στη γενιά των Baby Boomers, δηλ. εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964. Περίπου το 27% των Αϊ-Βασίληδων ανήκουν στη γενιά των Millennials, δηλ. σε αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996.

Ο Ρικ Ρόζενταλ, επαγγελματίας Αι-Βασίλης στην Ατλάντα, ανέφερε ότι ένα κοστούμι Santa υψηλής ποιότητας κοστίζει από 800 έως 1.200 δολάρια.

Οι Αι-Βασίληδες πρέπει να αγοράσουν και άλλα αξεσουάρ, όπως γυαλιά, μπότες, δερμάτινη ζώνη και αγκράφα, είπε ο Rosenthal, τα οποία κοστίζουν από 250 έως 400 δολάρια. Υπάρχουν και κάποια άλλα πιο τακτικά έξοδα, όπως το στεγνό καθάρισμα (50-150 δολάρια ανά επίσκεψη) και η προσωπική περιποίηση, όπως η λεύκανση γενειάδας – αυτό μπορεί να κοστίσει περίπου 100-200 δολάρια κάθε σεζόν.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η οποία διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου, ένας επαγγελματίας Αη-Βασίλης μπορεί να κερδίσει περίπου 5.000 έως 8.000 δολάρια, είπε ο Rosenthal. Οι Αι-Βασίληδες με περισσότερη εμπειρία μπορεί να βγάζουν 15.000 ή 20.000 δολάρια, σύμφωνα με τον Rosenthal, αλλά «είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις».

Οι μισθοί

Οι μισθοί εξαρτώνται από το πού και πόσο καιρό συμμετέχει στις εορταστικές δραστηριότητες ο Αη-Βασίλης. Οι πιο «επικερδείς» θέσεις εργασίας προέρχονται από τη συνεργασία με εμπορικά κέντρα και εταιρείες φωτογραφίας, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, όπου μπορεί κάποιος να κερδίσει έως και 20.000 δολάρια σε μια περίοδο διακοπών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή