Σε αντίθετη πορεία παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η ροή του φυσικού αερίου, από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, μέσω του αγωγού Yamal-Europe, εξέλιξη που κράτησε στο… ταβάνι τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε πως ήδη από χθες, τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου αγωγών Gascade είχαν δείξει πως οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου είχαν αλλάξει κατεύθυνση, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε μειωθεί δραστικά στέλνοντας τις ευρωπαϊκές τιμές spot σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Από το Κρεμλίνο διαψεύστηκαν οι καταγγελίες πως επρόκειτο για ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι της Μόσχας, ώστε να φουντώσει και πάλι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Όμως, σήμερα οι ροές κινήθηκαν και πάλι αντίθετα με τα στοιχεία να δείχνουν πως από τον τερματικό σταθμό Mallnow, στα γερμανοπολωνικά σύνορα, ο ωριαίος όγκος από τη Γερμανία προς την Πολωνία έφτανε τις 1.622,341 κιλοβατώρες.

Σύμφωνα με την Gazprom δεν έχει νέες παραγγελίες για εξαγωγές, ώστε να «κλείσει» χωρητικότητα για τη μεταφορά φυσικού αερίου είτε μέσω Ουκρανίας είτε μέσω του αγωγού Yamal, τουλάχιστον μέχρι και αύριο.

Η εξέλιξη αυτή κράτησε σε ύψη ρεκόρ τις τιμές του φυσικού αερίου. Σήμερα το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου ανέβηκε έως και στα 166 ευρώ/MWh, αριθμώντας κέρδη άνω του 20% από τη Δευτέρα και πλησιάζοντας πιο κοντά στο ιστορικό υψηλό των 185 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια