Στην (ενδιάμεση) Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος που φέρει για μια ακόμη φορά την υπογραφή του διοικητή της, καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα μπορούμε να βρούμε δύο – τρείς επισημάνσεις που αποτελούν λίγο ως πολύ οδηγό για τις δημόσιες πολιτικές εντός του 2022.

Στην Έκθεση διαβάζουμε τα εξής: «Βραχυπρόθεσμα, βασική προϋπόθεση ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων τριμήνων, υπό το πρίσμα των νέων μεταλλάξεων του ιού, είναι να αποφευχθούν νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και τη θωράκιση των υπηρεσιών υγείας προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η υγειονομική κρίση και να περιοριστεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οποιαδήποτε νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας θα πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών που θα καθυστερήσει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία.

Μεσοπρόθεσμα, η αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η χρηματοδοτική στήριξη από ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, θα υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και θα συμβάλουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εν μέρει ως κληρονομιά της κρίσης χρέους, και θα οδηγήσει στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο, εξωστρεφές και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς παραγωγικό πρότυπο».

~Από τον Καπνό στο Τεχνολογία

###Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιρικού μετασχηματισμού στην ελληνική αγορά είναι εκείνη της ιστορικής καπνοβιομηχανίας  ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Στην 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας για το 2020 – όπου καταγράφονται όλες οι δράσεις αλλά και οι στόχοι  στο πλαίσιο της  ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση) στη λειτουργία και στις αποφάσεις που λαμβάνει η διοίκηση της εταιρείας- διαβάζουμε:  «Μεταμορφωθήκαμε από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, η οποία σήμερα παράγει αποκλειστικά καινοτόμα καπνικά προϊόντα καπνού, δυνητικά μειωμένου κινδύνου».

Ο Μετασχηματισμός μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα θετικό παράδειγμα για πλήθος εταιρειών που χρειάζεται να κάνουν ένα γενναίο βήμα μπροστά…

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη: Στην ίδια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης διαβάζουμε: «Το όραμα της Παπαστράτος και της Philip Morris International είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από το τσιγάρο, ο θετικός αντίκτυπός του οποίου στη δημόσια υγεία, είναι αδιαμφισβήτητος. Ταυτόχρονα, ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές εταιρείες στην Ελλάδα, γινόμαστε αποδέκτες του επιτακτικού αιτήματος η λειτουργία μας να προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία και τη χώρα ως μέρος ενός ευρύτερου εταιρικού οράματος. Για εμάς αυτή δεν είναι άλλη μια πρόκληση, είναι η μόνη πρόκληση και σκοπεύουμε να τη διαχειριστούμε μέσω της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη».

~O «Αρχιμήδης» και τα Μυστικά του

###Το τι είναι, όμως, ο «Αρχιμήδης»; «Θα έλεγα πως είναι ένας μοχλοβραχίονας που θα μας πάει σε άλλη διάσταση, θα τονίσει την εξωστρέφεια που έχουμε σαν ερευνητικό οικοσύστημα», είπε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και ακαδημαϊκός Γιάννης Εμίρης, στην εκδήλωση για την ίδρυση της νέας ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης» στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο καθηγητής Εμίρης πρόσθεσε: «Hδη το ερευνητικό οικοσύστημα, όπως και τα πανεπιστήμιά μας, είναι πολύ δυνατά», με αποτέλεσμα «η ερευνητική παραγωγή της χώρας να είναι μία βαριά βιομηχανία».

Η νέα ερευνητική υποδομή «Αρχιμήδης» υπό τη σκέπη του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» καλύπτει τρεις θεματικές που αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη των Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι συνδέονται άρρηκτα με την έρευνα και την καινοτομία, ενώ οδηγούν στην ανάπτυξη εφαρμοσμένων τεχνολογιών που μπορούν να μετασχηματίσουν την οικονομία και να βελτιώσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι Εφαρμογές: Στη παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και παραδείγματα εφαρμογής δημόσιων πολιτικών με αναφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη: «Και η Ελλάδα προσφέρει και κάτι ακόμα που νομίζω ότι θα έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό αλλά και φιλοσοφικό ενδιαφέρον: τον διάλογο μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος.

Μιλάμε για AI το οποίο το ερμηνεύουμε πάντα ως Artificial Intelligence. Ας το σκεφτούμε λίγο και ως Ancestral Intelligence, η σοφία των προγόνων μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους επιστήμονες, στους πρώτους μαθηματικούς, στους πρώτους φυσικούς, αλλά και στους φιλοσόφους μας, καθώς πολλά από τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη άμεσες προεκτάσεις στον τομέα της φιλοσοφίας και ειδικά της ηθικής. Θα επανέλθω σε αυτό στη συνέχεια γιατί νομίζω ότι έχει προεκτάσεις και για τις δημόσιες πολιτικές.

Για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημα, υπάρχουν απίστευτα πολλά πεδία εφαρμογής δημόσιας πολιτικής που έχουν να κάνουν με την καλύτερη χρήση των δεδομένων. Όπως είπε και ο Κωνσταντίνος, η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να βλέπουμε διασυνδέσεις, patterns, εκεί που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να τα δει εύκολα και να τα επεξεργαστεί.

 Να φέρω δύο-τρία παραδείγματα: πέρυσι το καλοκαίρι χρησιμοποιήσαμε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε τεστ εισόδου στην Ελλάδα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι αν τα κάναμε τυχαία. Αυτό ήταν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, μας επέτρεψε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους περιορισμένους πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας.

Σκεφτείτε τι δυνατότητες μας δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, παραδείγματος χάρη στον τομέα της συλλογής φορολογικών εσόδων, πόσα πολλά δεδομένα. Μπορούμε να βρίσκουμε διασυνδέσεις και να κάνουμε πολύ πιο στοχευμένους ελέγχους έτσι ώστε τελικά να μπορούμε να φέρουμε στο κράτος περισσότερα χρήματα.

Με τον Κωνσταντίνο έχουμε συζητήσει πολλές φορές τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αυτόνομη οδήγηση. Φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα μας διευκολύνουν στον προγραμματισμό των φαναριών, έτσι ώστε να εκτονώσουμε την κίνηση στην Αθήνα, που αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε όλοι.

Άρα, πάρα πολλά πεδία, ανέφερα τρία μόνο ενδεικτικά, τα οποία ενδιαφέρουν την πολιτεία, έτσι ώστε οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να μην είναι μόνο το αντικείμενο των ιδιωτικών εταιρειών.

Και βέβαια να πω επίσης -και προσβλέπω σε αυτόν τον διάλογο με τους κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης- τα πολλά διλήμματα τα οποία προκύπτουν σχετικά με τη χρήση των δεδομένων. Ζητήματα προστασίας δεδομένων, ζητήματα, τελικά, τα οποία άπτονται της ίδιας της λειτουργίας της δημοκρατίας μας».

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ίδρυση της ερευνητικής δομής “Αρχιμήδης”, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

~Οι Εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ

###Η χρονιά του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αλλάξει ταχύτητα έκλεισε με την επιτυχημένη έκβαση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για το παραθαλάσσιο ακίνητο στην Νέα Ηρακλείτσα της Καβάλας.  Το ενδιαφέρον θα παραμείνει στη Βόρεια Ελλάδα όπου μέσα στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους θα έχουμε την ολοκλήρωση περισσοτέρων του ενός διαγωνισμού και την ανάδειξη προτιμητέων αναδόχων.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Λιμένας Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Οι τελικές δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε. (ΟΛΚ) αναμένονται στα τέλη του Φεβρουαρίου. Στο παιχνίδι της διεκδίκησης βρίσκονται 4 επενδυτικά σχήματα:

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

2) Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE

3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΟΛΘ).

Η ίδια πάνω κάτω τετράδα θα διεκδικήσει δύο μήνες αργότερα (τέλη Απριλίου)με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές το 67% των μετοχών της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ).

Πρόκειται για επενδυτικά σχήματα:

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

2) Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS

3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFAGROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (ΟΛΘ).

Οι 3 από τους 4 διεκδικητές κατεβαίνουν στα τελικά του διαγωνισμού της Αλεξανδρούπολης με την ίδια σύνθεση, ενώ η κοινοπραξία που συμμετέχει η GOLDAIR  έχει αλλαγές . Στην Καβάλα έχει μαζί της, την IMERYS GREECE και την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ενώ στην Αλεξανδρούπολη οι partners της GOLDAIR είναι η CAMERON και η BOLLORE AFRICA LOGISTICS.

Η ΡΑΕ:  Το κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας για το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί αν η ΡΑΕ είχε εκδώσει την απόφαση της για το κοστολογικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι προσφορές των διεκδικητών. Έτσι, ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου  Ν. Καβάλας βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι το  ΤΑΙΠΕΔ έχει προεπιλέξει για δύο επενδυτικά σχήματα για την τελική φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής:  η ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ και η κοινοπραξία της  ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

To Πρώτο Τετράμηνο: Μέσα στο πρώτο τετράμηνο θα έχουμε νέα και από τον διαγωνισμό για την Μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού). Στη τελική φάση βρίσκονται 6 επενδυτικά σχήματα μεταξύ των οποίων οι έμπειρες στον τομέα των παραχωρήσεων ΑΒΑΞ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, αλλά και η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ (συμφερόντων Σαββίδη).

Κατεβαίνοντας από τη Βόρεια Ελλάδα στο Λεκανοπέδιο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 θα βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη η πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού παραχώρησης της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ.  Ένα από τα μεγαλύτερα projects που θα βάλει μπρος το Ταμείο μιας και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα φάση ανταγωνισμού στην αγορά των παραχωρήσεων. Οι μνηστήρες εξ αντικειμένου πολλοί και οι συμμαχίες – συμπράξεις ετοιμάζονται.

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο θα έχει φανεί και το τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για την εξαγορά του 67 % των μετοχών της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΟΛΗ). Στην αρχική φάση επέδειξαν ενδιαφέρον 9 επενδυτικά σχήματα, οπότε το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ για το ποιοι ακριβώς θα περάσουν στην τελική φάση. Αν και είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις και συμπεράσματα, εν τούτοις θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η μάχη ανάμεσα στην κοινοπραξία GRIMALDIMINOAN LINES με την κοινοπραξία ATTICA GROUP– ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Στο παιχνίδι της διεκδίκησης και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AVIAREPS ΕΛΛΑΣ, μια εταιρεία του Ομίλου Γιάννη Γρύλου (ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων, και της αεροπορικής εταιρείας SKY EXPRESS).

Στις εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται ακόμη ο διαγωνισμός για το 67 % των μετοχών για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (ΟΛΗΓ) – όπου απομένει η επιλογή των σχημάτων που θα περάσουν στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. Στην αρχική φάση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 7 επενδυτικά σχήματα.  Βεβαίως, δεν θα μπορούσε κανείς να παραλείψει από τις εκκρεμότητες την ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της ΛΑΡΚΟ.

 

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories