Μιλώντας με τον Σταύρο Δρακουλαράκο, Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας της εταιρείας Παπαστράτος συγκράτησα με φράση του: « Άλλο επικοινωνία άλλο ενημέρωση». Μια «κοφτή» απάντηση που θα μπορούσε να εντυπωσιάσει και να εκπλήξει όλους όσοι δεν γνωρίζουν τον Σταύρο Δρακουλαράκο, ένα στέλεχος της αγοράς με εμπειρία, γνώσεις αλλά και (πάντα) ανοικτούς ορίζοντες για την υποδοχή του καινούργιου που απαιτούν οι καιροί μας. Ο ίδιος ήταν πρόθυμος να εξηγήσει: «Εμείς δεν διαφημίζουμε τα προϊόντα μας». Και προσθέτει: «Συζητάμε για τα οφέλη της μεγάλης αλλαγής που φέρνει το τέλος του τσιγάρου αποκλειστικά στους ενήλικες καπνιστές που δε θέλουν ή δε μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτός είναι ο μόνος μας στόχος και τον προσεγγίζουμε αυστηρά, με σεβασμό και απόλυτη εναρμόνιση με το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο».

Τον ρώτησα πολλές φορές για το παράδοξο μιας ιστορικής καπνοβιομηχανίας να γίνεται πρωτοπόρος σε μια εκστρατεία για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο. Ο ίδιος έχει έτοιμη στο στόμα την απάντηση: «Παράδοξο είναι να μπορείς να βάλεις τέλος στο τσιγάρο και να μην το κάνεις», λέει και προσθέτει: «Στην Παπαστράτος, πιστεύουμε ότι ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο είναι εφικτό και τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει αυτό στους ενήλικες, που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν —και επομένως και στην παγκόσμια δημόσια υγεία— είναι τεράστια».

Αλλά, το ενδιαφέρον εδώ βρίσκεται στο εξής: Η Παπαστράτος, με το ειδικό βάρος που δίνουν τα 90 χρόνια ζωής της στην ελληνική αγορά αλλά και η θέληση του μετόχου της (Philip Morris International Inc) δημιουργεί εξ αρχής την ιστορία της, σαν να ήταν μια νεανική startup που έχει τη ματιά προσηλωμένη στο μέλλον.

Άλλωστε, ο συνομιλητής μου το δηλώνει: «Δεν προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα. Τα αλλάζουμε. Δημιουργούμε νέα. Και αυτή είναι η δική μας φυσική επιλογή, αποτυπωμένη στο DNA μας».

Ακολουθεί η ολόκληρη η συνέντευξη με τον Σταύρο Δρακουλαράκο, γενικό διευθυντή Επικοινωνίας της Παπαστράτος

 

Το 2021 ανακοινώσατε νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη νέα στρατηγική σας για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πόσο κοντά σας οδηγούν στον στόχο σας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο;

Το 2021 σηματοδοτεί μία μεγάλη επέτειο για την εταιρεία μας. Εκείνη των 90 χρόνων λειτουργίας μας. Εκείνη που σηματοδότησε την είσοδό μας στα επόμενα 90 χρόνια μας με ένα σημαντικό μήνυμα: «Ξαναγεννιόμαστε». Ένα μήνυμα που δηλώνει την εξέλιξή μας σε μία  εταιρεία που με όχημα την επιστήμη συνεισφέρει έμπρακτα στο τέλος του τσιγάρου.

Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 425 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία 4 χρόνια, βάλαμε την Ελλάδα στο κέντρο της τεράστιας αλλαγής που φέρνει το IQOS διεθνώς. Σήμερα 20 δισεκατομμύρια ράβδοι καπνού HEETS για το IQOS παράγονται, εδώ, στην Ελλάδα και φτάνουν κάθε χρόνο σε περισσότερες από 30 αγορές σε όλο τον κόσμο.

Το σημαντικότερο, όμως, για εμάς είναι ότι σε αυτή τη νέα μας πορεία παίρνουμε μαζί μας και την κοινωνία. Σήμερα, περισσότεροι από 300 χιλιάδες ενήλικοι καπνιστές έχουν κάνει ήδη τη μεγάλη αλλαγή. Σβήνουν το τσιγάρο και επιλέγουν μια λιγότερο επιβλαβή λύση για την υγεία τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, το πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος δεν μένει σε γενικές κατευθύνσεις και ευχολόγια. Αποτυπώνεται δημόσια, διάφανα και δεσμευτικά, ώστε, όλοι μαζί να πετύχουμε, έως το 2025 ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατ. Δεν προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα. Τα αλλάζουμε. Δημιουργούμε νέα. Και αυτή είναι η δική μας φυσική επιλογή, αποτυπωμένη στο DNA μας.

Μία από τις πιο ιστορικές καπνοβιομηχανίες έχει σταματήσει να παράγει τσιγάρα και ενώνει δυνάμεις για τη μείωση των καπνιστών. Αρκετά παράδοξο δεν θεωρείτε;

Παράδοξο είναι να μπορείς να βάλεις τέλος στο τσιγάρο και να μην το κάνεις. Στην Παπαστράτος, πιστεύουμε ότι ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο είναι εφικτό και τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει αυτό στους ενήλικες, που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν —και επομένως και στην παγκόσμια δημόσια υγεία— είναι τεράστια. Γι’ αυτό επιταχύνουμε ενεργά τη μείωση του καπνίσματος και πέρα από αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα παραδοσιακά μέτρα ελέγχου του καπνίσματος. Γιατί το κάνουμε τώρα; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί τώρα μπορούμε. Η ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων και η αξιολόγηση τους διαρκεί πολλά χρόνια. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία επενδύσεων, ακολουθώντας πιστά την επιστήμη και την τεχνολογία, έχουμε την αλυσίδα εφοδιασμού για να παράγουμε και να προσφέρουμε αυτά τα προϊόντα σε ενήλικους καπνιστές σε όλο τον κόσμο. Και το όραμά μας – ένα όραμα που μοιραζόμαστε όλοι στη μεγάλη οικογένεια της Philip Morris International – είναι αυτά τα προϊόντα να αντικαταστήσουν, μια μέρα, τα τσιγάρα.

Η στροφή σας σε εναλλακτικά καπνικά προϊόντα βασίζεται, όπως αναφέρετε συχνά, σε επιστημονικά δεδομένα. Πόσο έγκυρα είναι εν τέλει αυτά τα δεδομένα;

Το σημαντικό είναι να αποφασίσουμε ως κοινωνία, ως επιχειρήσεις, ως πολιτεία να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τα δεδομένα. Με διαφάνεια και ανταλλαγή απόψεων που θα καθοδηγήσει παραγωγικά την κοινωνία στο τέλος του τσιγάρου. Όλες μας οι έρευνες είναι δημοσιευμένες, και διαθέσιμες για επαλήθευση ή αμφισβήτηση σε όλους τους επιστημονικούς φορείς. Ιδιωτικούς και δημόσιους. Αν ο διάλογος και η συζήτηση επικεντρώνονται σε δεδομένα και επιστημονικά στοιχεία αντί σε στείρα ρητορική και σε δόγματα, το τσιγάρο θα γίνει ακόμα πιο γρήγορα παρελθόν.

Πρόσφατα δημοσιεύσατε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία η ελλιπής πληροφόρηση αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο για ένα μέλλον απαλλαγμένο από το τσιγάρο.

Τελικά πόσο ενημερωμένοι είναι οι καπνιστές για τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα; Και τι περιθώρια επικοινωνίας έχετε για αυτά σύμφωνα με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο;

Άλλο επικοινωνία άλλο ενημέρωση. Εμείς δεν διαφημίζουμε τα προϊόντα μας. Θέλουμε να εξηγούμε και να συζητάμε για τα οφέλη της μεγάλης αλλαγής που φέρνει το τέλος του τσιγάρου αποκλειστικά στους ενήλικες καπνιστές που δε θέλουν ή δε μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτός είναι ο μόνος μας στόχος και τον προσεγγίζουμε αυστηρά, με σεβασμό και απόλυτη εναρμόνιση με το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο. Και αυτή η ανάγκη για ενημέρωση είναι τελικά αίτημα και των ίδιων των καπνιστών, της ίδιας της κοινωνίας.  Στη νέα διεθνή έρευνα της ανεξάρτητης εταιρείας Povaddo, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα καταγράφεται ότι, 6 στους 10 καπνιστές στην Ελλάδα αναφέρουν πως θα ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε μια καλύτερη εναλλακτική λύση εάν είχαν σαφείς πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα τσιγάρα και ποια είναι η επιστήμη πίσω από αυτά. Παράλληλα, 9 στους 10 καπνιστές παγκοσμίως που έχουν κάνει την αλλαγή σε μια καλύτερη εναλλακτική, σε σχέση με το τσιγάρο αποδίδουν αυτή την απόφασή τους στην ακριβή πληροφόρηση  που είχαν. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι στο 86%.

Πολλοί μιλούν για Βιώσιμη Ανάπτυξη αλλά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να διαχειριστούμε μεγάλα παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε για ουσιαστική πρόοδο;

Η κλιματική κρίση επηρεάζει κάθε εταιρεία, κάθε κοινότητα και κάθε χώρα, σε όλο τον πλανήτη. Την τελευταία δεκαετία, γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής προς την ευαισθητοποίηση και τον ακτιβισμό και γι’ αυτό αναλαμβάνουμε πιο αποφασιστική δράση. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν από τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τα προϊόντα  που επιλέγουν ή παρακολουθούν, να βελτιώνουν και να προωθούν βιώσιμες πρακτικές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τους σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση. Για να μη μείνουμε μόνο στα ευχολόγια όμως καλούμαστε να επικεντρωθούμε στο γιατί, το τι και το πώς αλλά και το πόσο γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να θέσουμε σαφείς στόχους και ξεκάθαρα πλάνα για την επίτευξή τους. Εμείς στην Παπαστράτος, εκεί εντοπίζουμε την συνεισφορά μας στην πρόοδο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Με τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτηματικά. Διάφανα, Δημόσια και Δεσμευτικά.  Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε όχι μόνο λεπτομερείς αλλά και ξεκάθαροι, στο πώς, δηλαδή, σχεδιάζουμε να πετύχουμε τις φιλοδοξίες μας, πώς θα μετρήσουμε την επιτυχία μας και πώς θα καταθέσουμε την πρόοδο μας για αξιολόγηση από την ίδια την κοινωνία.

Γ ια το τέλος, θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μια εξέλιξη-ορόσημο για την Παπαστράτος: Σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, μοιραστήκαμε την Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πρόκειται για την πρώτη ενιαία έκθεση που εκδίδει η Παπαστράτος και ταυτόχρονα για την πρώτη που κυκλοφορεί μεταξύ των αγορών της Philip Morris International. Μένοντας πιστοί στο όραμά μας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στη συνεπή και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των Ενδιαφερόμενων Μερών της εταιρείας σχετικά με τις δράσεις και τους στόχους μας, καθώς και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) στο σύνολο της λειτουργία μας και των επιχειρηματικών μας αποφάσεων.

Η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος είναι διαθέσιμη προς όλους στην ιστοσελίδα μας

https://papastratosmazi.gr/ola-ta-nea-ths-papastratos/etairika-nea/papastratos-1-eniaia-ekthesi-viosimis-anaptiksis/

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα