Τη δυναμική επιστροφή της στην Ευρώπη μέσα κι από τη δημιουργία νέων μονάδων δρομολογεί η Intel Corp. στο πλαίσιο της προσπάθειας της να ανακτήσει το παλαιό της κύρος ως μιας από τις κυριότερες εταιρείες ημιαγωγών παγκοσμίως. Πάντως, από την εξέλιξη αυτή θα επωφεληθεί σαφώς και η ίδια η Ευρώπη που έχει μείνει πολύ πίσω ως παραγωγική βάση για την ύψους 400 δισ. ευρώ παγκόσμια βιομηχανία μικροτσίπ.

Αναφορικά με την ίδια την Intel, δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα και συνάμα την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά προχωρώντας στη δημιουργία νέων μονάδων στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Η Γαλλία θα αποτελέσει την έδρα για ένα νέο κέντρο έρευνας και σχεδιασμού, η Ιταλία θα φιλοξενήσει μια νέα μονάδα δοκιμών και παραγωγής, ενώ στη Γερμανία θα κατασκευαστεί ένα νέο μέγα εργοστάσιο παραγωγής. Ειδικά για το τελευταίο ήδη ερίζουν τρία γερμανικά κρατίδια, η Σαξονία-Άνχαλτ, η Βαυαρία και η Σαξονία που είναι και η επικρατέστερη περιοχή.

Στην Ιταλία, επικρατέστερη περιοχή εμφανίζεται η Σικελία, αν και η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση επιδιώκοντας διευκολύνσεις και κίνητρα. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία, όπου η μονάδα R&D θα κατασκευαστεί είτε στο Παρίσι είτε στην Γκρενόμπλ.

Το όλο σχέδιο εντάσσεται στο πλάνο του διευθύνοντα συμβούλου, Πατ Γκέλσινγκερ να ανανεώσει και να ενισχύσει τη θέση και το κύρος της Intel, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της. Ο Γκέλσινγκερ θέλει να αντισταθμίσει την μέχρι τώρα παραγωγική κυριαρχία της Ασίας, επαναφέροντας την παραγωγή είτε στην εγχώρια αμερικανική αγορά είτε στην Ευρώπη.

Συνολικά η εταιρεία σκοπεύει να δαπανήσει έως και 28 δισ. δολάρια για νέες μονάδες και εξοπλισμό στην Ευρώπη και όχι μόνο, δημιουργώντας παράλληλα και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η εταιρεία διατηρεί μια μονάδα στην Ιρλανδία, όπως και τις μονάδες της πρώην Advanced Micro Devices στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Με την ενίσχυση της παρουσίας της Intel στην Ευρώπη και η ίδια η ήπειρος θα ωφεληθεί, καθώς φιλοξενεί πολύ λίγα εργοστάσια ημιαγωγών σε ένα διάστημα που οι ελλείψεις στον κλάδο αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την παγκόσμια βιομηχανία και έχουν φουντώσει την ανησυχία για την υπερβολική συγκέντρωση εργοστασίων ημιαγωγών στην Ασία.

Αυτή τη στιγμή η NXP Semiconductors και η STMicroelectronics NV αποτελούν τις κυριότερες εγχώριες εταιρείες ημιαγωγών και αμφότερες εστιάζουν σε μικροτσίπ για αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα σε αντίθεση με την Intel που εστιάζει σε προηγμένα συστήματα επεξεργασίας κομπιούτερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ