Το υπουργικό συμβούλιο στην Ιαπωνία ενέκρινε την Παρασκευή έναν προϋπολογισμό-ρεκόρ ύψους 940 δισ. δολαρίων για το επόμενο οικονομικό έτος, καθώς οι εξελίξεις με την COVID-19 δημιουργούν νέες προκλησεις στον στόχο του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα για ανάπτυξη και διανομή πλούτου στο πλαίσιο της νέας ατζέντας του για τον καπιταλισμό.
Ο προϋπολογισμός των 107,6 τρισεκατομμυρίων γιεν (941,55 δισ. δολαρίων) για το οικονομικό έτος 2022-2023, που ξεκινά τον Απρίλιο, είναι το μεγαλύτερο αρχικό σχέδιο δαπανών της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητά της για την αναζωογόνηση της πληγείσας από την πανδημία οικονομίας έναντι της αποκατάστασης της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας.
Ήταν η δέκατη συνεχόμενη χρονιά που ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ιαπωνίας σημειώνει ρεκόρ. Ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους τον Μάρτιο.
Αύξηση δαπανών και στο τρέχον έτος
Ο πρώτος ετήσιος προϋπολογισμός στο πλαίσιο της πρωθυπουργίας του Κισίντα έρχεται λίγες μέρες αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε 36 τρισεκατομμύρια γιεν (315 δις. δολάρια) επιπλέον δαπανών για την τόνωση της οικονομίας λόγω της Covid-19 στο τρέχον οικονομικό έτος.
Οι μεγαλύτερες δαπάνες σηματοδοτούν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη χώρα, που βασίζονται στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) για να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
«Οι πολιτικοί δεν δείχνουν σημάδια ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους», σημείωσε ο Yasunari Ueno, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στη Mizuho Securities. «Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η μεγαλύτερη παρενέργεια της μαζικής νομισματικής χαλάρωσης της BOJ».
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται για την κάλυψη του κόστους έκτακτης ανάγκης της COVID-19, για αμυντικές δαπάνες που σπάνε κάθε ρεκόρ με 47 δισεκατομμύρια δολάρια, για την κοινωνική πρόνοια 317 δισεκατομμύρια δολάρια και 212,7 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, είναι περισσότερο από το διπλάσιο της οικονομίας της, των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (43,7 δισεκατομμύρια δολάρια), το μεγαλύτερο μεταξύ των βιομηχανικών χωρών.
Υψηλότερα φορολογικά έσοδα
Ο Κισίντα έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της Ιαπωνίας μακροπρόθεσμα και ο προϋπολογισμός προβλέπει νέο δανεισμό το επόμενο οικονομικό έτος ύψους 36,9 τρισεκατομμυρίων γιεν (323 δισ. δολάρια), λιγότερο από τα 43,6 τρισεκατομμύρια γιεν (381,6 δισ. δολάρια) που είχε αρχικά προγραμματιστεί για φέτος.
Ο χαμηλότερος δανεισμός θα αντικατασταθεί με υψηλότερα φορολογικά έσοδα, τα οποία φαίνεται να αυξάνονται για πρώτη φορά σε δύο χρόνια στα 65,2 τρισεκατομμύρια γιεν (570,6 δισ. δολάρια) καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του COVID-19.
Η κυβέρνηση εκτιμά την πραγματική οικονομική ανάπτυξη 3,2 % για το οικονομικό έτος 2022-2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,2 τοις εκατό, η οποία παρείχε τη βάση για το σχέδιο προϋπολογισμού.
Όμως, καθώς το χρέος εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο 34,3 % του προϋπολογισμού, θα παραμείνει δύσκολο να επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μέχρι το οικονομικό έτος 2025-2026, όπως σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση.
Latest News
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία