Για τις ενέργειες που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής, μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς.

Ο ίδιος ανέλυσε την τελευταία μεγάλη πληρωμή στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός για την εφετινή χρονιά και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε «κατάφεραν μια ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγηθούν οι ενισχύσεις στους Έλληνες αγρότες πριν τα Χριστούγεννα».

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι δεν πληρώθηκαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτό έγινε καθώς υπήρξαν λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ όπως είπε «εντοπίστηκαν ασυμφωνίες στην έκταση, μεταξύ της δηλωθείσας στην ΕΑΕ 2021 και αυτής που έχει δηλωθεί στο Ε9 στην ΑΑΔΕ έως 31/5/2021».

Ωστόσο, όπως δήλωσε «τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% σε αυτή την πληρωμή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διόρθωσης με διοικητικές πράξεις μέχρι 31/1/2022».

Τέλος, ο κ. Μελάς μίλησε για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Οργανισμός, σχετικά με την χορήγηση των ενισχύσεων του ημερολογιακού έτους 2021 αλλά και γιατί αυτές πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Οι ενισχύσεις του 2021

Σε σχέση με τις ενισχύσεις που έλαβαν οι γεωργοί το 2021, ο κ. Μελάς σημείωσε τα ακόλουθα:

Την Τετάρτη 22.12.2021, καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις 2021, συνολικού ποσού 851.647.764,36 ευρώ. Το ποσό που χορηγήθηκε φέτος στους γεωργούς είναι κατά περίπου 40 εκ ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο 2020.

Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν στα εξής :

– Υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 332.332.959,15 ευρώ σε 594.463 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο συνολικό δικαιούμενο ποσό (100%). Στο αναφερόμενο ποσό βασικής ενίσχυσης, το ποσό των 31 εκατ. ευρώ περίπου αφορά δικαιώματα που προέρχονται από το εθνικό απόθεμα έτους 2021. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς ανέρχεται στο ποσό των 965.767.722,59 εκ. ευρώ.

– Πράσινη ενίσχυση ύψους 491.308.426,18 ευρώ σε 600.137 δικαιούχους

– Ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 28.006.379,03 ευρώ σε 64.881 δικαιούχους (10.000 περισσότεροι δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κατάφεραν μια ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγηθούν οι ενισχύσεις στους Έλληνες γεωργούς πριν τα Χριστούγεννα. Παρά τις ειδικές συνθήκες στην εργασιακή καθημερινότητα λόγω της πανδημίας covid-19 και τις ελλείψεις σε προσωπικό, απασχολήθηκαν πέραν του ωραρίου τους με υπερβάλλοντα ζήλο και υπευθυνότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Σημαντική βελτίωση στα ποσά

Όσον αφορά στο πού οφείλεται η σημαντική βελτίωση στα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής, ο κ. Μελάς τόνισε τα ακόλουθα:

1. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την χορήγηση της προκαταβολής:

α) προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πλέον πρόσφατα στοιχεία από άλλες βάσεις δεδομένων που επηρεάζουν τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από την άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την ΑΑΔΕ και γι΄αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Διοικητή της κ. Πιτσιλή, δόθηκαν στην υπηρεσία μας όλες εκείνες οι αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν στον αριθμό εκτάσεων που κατέχουν οι γεωργοί με βάση την δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ημερομηνία κτήσης των εκτάσεων, οικονομικά στοιχεία για την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, στοιχεία για την ταυτοποίηση του δικαιούχου κτλ.

β) Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων για την διαχείριση και διόρθωση των προφανών σφαλμάτων κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2021 σε ότι αφορά στα δηλωθέντα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

2. Στις παρτίδες πληρωμής ενσωματώθηκαν επιπλέον περίπου 50.000 γεωργοί οι οποίοι δεν είχαν λάβει προκαταβολή δεδομένου ότι το δικαιούμενο ποσό ήταν μικρότερο των 250 ευρώ.

3. Διαχειρίστηκε προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω προφανών λαθών κατά την υποβολή των αιτήσεων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εντοπίστηκαν ασυμφωνίες στην έκταση, μεταξύ της δηλωθείσας στην ΕΑΕ 2021 και αυτής που έχει δηλωθεί στο Ε9 στην ΑΑΔΕ έως 31/5/2021, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει μη τεκμηρίωση της ιδιοκτησίας τους, ή μη κατοχή στις 31.05.21 για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% σε αυτή την πληρωμή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διόρθωσης με διοικητικές πράξεις μέχρι 31/1/2022.

4. Ο χειρισμός των αποκλίσεων εκτάσεων που εντοπίστηκαν από εσφαλμένες δηλώσεις σε ζώνες Natura, απέδωσε το 100% των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης στους γεωργούς ενώ η όποια επίπτωση στην πράσινη ενίσχυση εξετάζεται το επόμενο διάστημα.

5.Τα προβλήματα που αφορούσαν στις επιλεξιμότητες βελτιώθηκαν σε ποσοστό 50% ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση των προβληματικών αγροτεμαχίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και για εκείνους τους δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αιτήματα επιλεξιμότητας.

6. Ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία χορήγησης δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα έτους 2021. Το δικαιούμενο ποσό χορηγήθηκε στους γεωργούς που κρίθηκαν επιλέξιμοι.

7. Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων σε ποσοστό 99% και χορηγήθηκε η δικαιούμενη ενίσχυση στους αποδέκτες των δικαιωμάτων παρά τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων μεταβιβάσεων (περίπου 42.000) σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (περίπου 25.000).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO