Ο αγωγός Yamal-Europe που στέλνει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, λειτουργεί σε αντίστροφη ροή για πέμπτη ημέρα το Σάββατο, στέλνοντας καύσιμα από τη Γερμανία στην Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν σε νέο ρεκόρ αυτή την εβδομάδα μετά την αλλαγή κατεύθυνσης της Yamal, αλλά υποχώρησαν την Παρασκευή.

Η Ρωσία είπε ότι η αντιστροφή της ροής δεν ήταν πολιτική κίνηση, αν και συμπίπτει με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η κίνηση αυτή οφείλεται στην έλλειψη αιτημάτων από τους αγοραστές.

Ο Πούτιν είπε επίσης την Παρασκευή ότι η Ρωσία «παραγκωνίστηκε» από την Πολωνία στη διαχείριση του αγωγού.

Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα πήγαιναν ανατολικά προς την Πολωνία με ωριαία ένταση άνω των 1,1 εκατομμυρίων κιλοβατώρων (kWh/h) το Σάββατο και αναμενόταν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πολιτικά παιχνίδια 

Κατά τους επικριτές του Κρεμλίνου, η ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στη δυτική Ευρώπη εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου οφείλεται σε παιχνίδια που παίζει η Ρωσία (μέσω της Gazprom) προκειμένου να πιέσει τη Γερμανία και όχι μόνο για να ξεκινήσει η λειτουργία του Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει και υποβαθμίζει το ρόλο της Ουκρανίας.

H Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και μάλιστα ο Ρώσος αντιπρόεδρος, στις σημερινές δηλώσεις του, επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στην λανθασμένη ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζουν οι πολιτικοί της Ευρώπης. Επέμεινε δε, πως η λειτουργία του Nord Stream θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια