Σε αντιπαράθεση με έναν από τους θεσμικούς της μετόχους έχει έρθει η διοίκηση της Moderna, η οποία καλείται να «ανοίξει» την τεχνολογία του εμβολίου της σε φτωχότερες χώρες, αλλά και να εξηγήσει γιατί οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά την σημαντική στήριξη και επιδότηση που έχει λάβει από το αμερικανικό κράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η λονδρέζικη επενδυτική Legal & Investment Management υποστηρίζει πως οι μέτοχοι της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας έχουν δικαίωμα να μάθουν πως η χρηματοδότηση του Δημοσίου επηρεάζει την πρόσβαση στα προϊόντα, αλλά και καθορίζει τις τιμές τους.

Η LGIM επισημαίνει πως η Moderna, που έχει λάβει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση, έχει δώσει εμβόλια κυρίως στις πλουσιότερες χώρες, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει μεταφέρει τεχνογνωσία σε κατασκευαστές στις φτωχότερες χώρες.

Το θέμα έχει οδηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της SEC, όπου η Moderna προσπαθεί να απωθήσει την πρόταση από την LGIM.

H περίπτωση της βρετανικής επενδυτικής δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Oxfam μαζί με έτερους επενδυτές έχουν υποβάλει αιτήσεις τόσο προς την Moderna όσο και προς την Pfizer απαιτώντας από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μοιραστούν την τεχνογνωσία των εμβολίων τους. Μάλιστα, για την Moderna οι δύο περιπτώσεις συνιστούν την πρώτη φορά από τη δημόσια εγγραφή της, το 2018, που βρίσκεται αντιμέτωπη με… αντάρτικο από μετόχους.

Το ζήτημα της επιρροής που θα μπορούσε και έπρεπε να ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση, έχει τεθεί και σε επίπεδο Κογκρέσου. Σε δηλώσεις της στους «FT», τον περασμένο μήνα, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποστήριξε πως οι εταιρείες των εμβολίων mRNA θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της άνισης πρόσβασης σε εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά και την παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Και είναι κάτι για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πιέσει, δεδομένων των κρατικών επιχορηγήσεων που τους προσέφερε.

Ειδικά η Moderna είναι σε δυσχερή θέση για ακόμη ένα λόγο. Το γεγονός πως ανέπτυξε το εμβόλιο της σε συνεργασία με την αμερικανική αρχή του US National Institutes of Health. Αν και η ίδια η εταιρεία έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις πως οι επιστήμονες του κρατικού φορέα είχαν συνεισφορά στη δημιουργία και ανάπτυξη του εμβολίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή