Με πτωτικές τάσεις κινείται σήμερα Δευτέρα το πετρέλαιο, στη σκιά της Όμικρον που «ακυρώνει» αεροπορικές πτήσεις ήδη από τις παραμονές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, οι απώλειες για τον «μαύρο χρυσό» περιορίστηκαν από τις εκτιμήσεις ότι η νέα παραλλαγή θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση.

Περισσότερες από 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ μόνο την Κυριακή, με τον κορωνοϊό να περιορίζει τη διαθεσιμότητα πληρωμάτων, ενώ πολλά κρουαζιερόπλοια αναγκάστηκαν να ακυρώσουν στάσεις.

Διαβάστε επίσης: Πανδημία – Ακυρώθηκαν πάνω από 2.100 πτήσεις σήμερα σε όλον τον κόσμο

Το WTI υποχώρησε 1,20 δολάρια ή 1,6%, στα 72,59 δολάρια το βαρέλι μέχρι νωρίς το μεσημέρι. Το Brent υποχώρησε 8 σεντς, ή 0,1%, στα 76,06 δολάρια.

«Λιγότερα ταξίδια, που σημαίνει χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ισοδυναμούν με χαμηλότερο WTI», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής της χρηματιστηριακής OANDA, ο οποίος πρόσθεσε ότι η απόκλιση μεταξύ Brent και WTI μπορεί να αντανακλά ότι η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει σε τροχιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια από τα αυξανόμενα κρούσματα Όμικρον φαίνεται να είναι η κύρια επίπτωση μέχρι στιγμής όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο, η παγκόσμια ανάκαμψη για το 2022 βρίσκεται ακόμη σε καλό δρόμο.

Το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε περισσότερο από 10% στις 26 Νοεμβρίου, όταν γνωστοποιήθηκε η νέα παραλλαγή, σημείωσε άνοδο την περασμένη εβδομάδα μετά από τα πρώτα στοιχεία που έδειξαν ότι το νέο στέλεχος Όμικρον θα μπορούσε να είναι πιο ήπιο.

«Αν και η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε παραλλαγή της COVID-19 ακόμα, μια σχετικά ανακουφιστική είδηση ​​είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», δήλωσε η Leona Liu, αναλύτρια στο DailyFX με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών, οι οποίες μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση των εξαγωγών του Ιράν.

Επίσης, στα υπόψη έχουν οι επενδυτές την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει με προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής, ο ΟΠΕΚ διατηρεί τον σχεδιασμό για ενίσχυση της παραγωγής τον Ιανουάριο, παρά τις εξελίξεις σε σχέση με την Όμικρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές