Από μέρα σε μέρα αναμένεται νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τον τρόπο κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το έτος 2021.  Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση της επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο, την οποία ανακοίνωσε προ δεκαημέρου η κυβέρνηση (από τα 39 ευρώ στα 49,5 ευρώ), έχει αποφασιστεί περαιτέρω «ψαλίδισμα» του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει αποφασιστεί  ότι από τα κονδύλια που συγκεντρώνονται από τις δημοπρασίες στο  Χρηματιστήριο Ρύπων, τα οποία για το 2021 υπολογίζονται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, στον ΕΛΑΠΕ τελικά θα καταλήγει μόλις το 4% (από 8% που είχε προβλεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου), ήτοι περί τα 40 εκατ. ευρώ.  Αυτή θα είναι η  τρίτη  φορά εντός του 2021 που γίνεται περικοπή των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (από 60% πριν την ενεργειακή κρίση, σε 30% τον Οκτώβριο, 8% στα μέσα Νοεμβρίου και πλέον σε 4%).

Τη διαφορά κάθε φορά καρπώνεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για να  επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών που έχουν επιβαρυνθεί από τις συνεχείς ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες στο ΤΕΜ  τελικά θα καταλήγει περί το 74% (από 69,86%) των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων.

Για το επόμενο έτος ο ΔΑΠΕΕΠ, που είναι ο διαχειριστής του ΤΕΜ και του ΕΛΑΠΕ , έχει υπολογίσει την εισροή των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου με 75 ευρώ/ τόνο, αν και δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την τιμή των ρύπων (τον Δεκέμβριο η κατώτατη τιμή ήταν στα 73,28 ευρώ και η υψηλότερη στα 88,88 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, εάν διατηρηθεί ο αριθμός των περίπου 19 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, όπως και εφέτος, τα έσοδα το 2022 θα αυξηθούν σε περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 1 δισ. ευρώ  θα μπορούσε να κατευθυνθεί για τη   στήριξη των νοικοκυριών από το «τσουνάμι» του ενεργειακού κόστους.

Τον… αέρα για περαιτέρω μείωση του ποσοστού του ΕΛΑΠΕ δίνουν στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης και τα καλά νέα που δημοσίευσε χθες ο ΔΑΠΕΕΠ. Από  το δελτίο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ   για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου,  διαφαίνεται μια εικόνα που δίνει ένα σημαντικό πλεόνασμα  101,17 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας έκτακτων δαπανών των 70 εκατ. ευρώ).  Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για το 2022, οπότε το καθαρό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ προσδιορίζεται στα 178,54 εκατ. ευρώ, δίχως το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ κ.Γιάννης Γιαρέντης η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ δίνει το περιθώριο για περεταίρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το  Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αποτελεί τη μοναδική πηγή επιδότησης   που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στην μείωση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών.

Τα υπόλοιπα έσοδα από τους ρύπους κατευθύνονται (πέρα από το ΤΕΜ και τον ΕΛΑΠΕ) για τις ανάγκες ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (11%), στο Πράσινο Ταμείο (6%), στην ηλεκτροκίνηση (1,5%), στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (1%) κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια