«Φωτιές» στο προϋπολογισμό και την πραγματική οικονομία ανάβει η ραγδαία και πρωτοφανής έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον φέρνοντας στο προσκήνιο σενάρια για νέα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από το νέο κύμα της πανδημίας.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, περιμένει να ακούσει τα νέα περιοριστικά μέτρα και μετά από 15-20 ημέρες όταν θα έχει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης θα αποφασίσει εάν χρειαστεί να ληφθούν και σε τι εύρος νέα μέτρα στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση πρώτο μέλημα αποτελεί η προάσπιση των θέσεων εργασίας. Η ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα (π.χ. κέντρα διασκέδασης) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενώ έχει παρατεθεί έως το Μάρτιο του 2022 το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστος σε επιχειρήσεις με σημαντικά μείωση τζίρου μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.

Αν και τα αιτήματα από την αγορά, κυρίως από την εστίαση, διαδέχονται το ένα το άλλο και εκτείνονται από τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή και το «κούρεμα» ενοικίων έως την καταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών κρατούν επί του παρόντος «μικρό καλάθι», σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για μέτρα».

Το τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό, γεγονός το οποίο αναδεικνύεται και από το στοιχείο ότι οι περιορισμοί που θα ανακοινωθούν σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση ενδεχομένως να είναι πιο αυστηροί, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, και να υλοποιηθούν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Αποκλείονται τα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα

Πάντως το ενδεχόμενο γενικευμένων περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα έχει αποκλειστεί και το εκκολαπτόμενο σχέδιο δράσης για την κατάσβεση της αναζωπύρωσης του κορωνοϊού δεν προβλέπει επαναφορά του μοντέλου των οριζόντιων άμεσων ενισχύσεων που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για μέτρα στήριξης στην εστίαση – υπό το πρίσμα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας στις 12- αναγνώρισε σημαντικές επιπτώσεις για τα κέντρα διασκέδασης και άφησε παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε φάση να μιλάμε για μέτρα στήριξης κυρίως διότι ξεκινά το νέο οικονομικό έτος , έχουμε έναν προϋπολογισμό που έχει συγκεκριμένα όρια ως προς το έλλειμμα και μια ΕΕ που γενικώς έχει κλείσει τις κάνουλες. Όμως ξέρετε ότι σε όλη μας την πολιτική διαδρομή αυτά τα 2,5 χρόνια της κρίσης ποτέ δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του πίσω».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άλλωστε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με ειδική αναφορά και στα γήπεδα.

«Είναι σαφές ότι τα κέντρα διασκέδασης και το κομμάτι της εστίασης που πήγαινε μέχρι πιο αργά θα έχει ένα κόστος το οποίο θα είναι σημαντικό, ιδίως για τα κέντρα διασκέδασης. Όσον αφορά τα γήπεδα, αντιλαμβάνομαι ότι οι πληρότητες είναι χαμηλές ιδίως εκεί που υπάρχουν μεγάλα γήπεδα για τις μεγάλες ομάδες που έχουν πουλήσει πολλές χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας αλλά τα μέτρα έχουν ορίζοντα 15 ημερών πάντα υπόκεινται σε επαναξιολόγηση», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία