Στόχος του τουριστικού κλάδου είναι να κάνει το 2022 ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση, η οποία ωστόσο προβλέπεται να έρθει μετά από δύο και τρία χρόνια. Για τον τουρισμό όλα εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις κρατών για την αντιμετώπιση της πανδημίας επέφεραν ισχυρότατο πλήγμα στον διεθνή τουρισμό.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες πολλές χώρες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα για να επιβάλουν στη συνέχεια νέα εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών αντιδρώντας στην έξαρση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. Πολλές αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν μάλιστα σε ακύρωση σημαντικού αριθμού πτήσεων λόγω νόσησης του πληρώματος με κορωνοϊό. Όλοι ελπίζουν τώρα στο επόμενο καλοκαίρι.

Σφυγμομέτρηση του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου (DRV) μεταξύ των μελών του δείχνει ότι πάνω από το 50% των κρατήσεων αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις το 10% των τουριστικών πρακτόρων αναμένει το καλοκαίρι τζίρους στα επίπεδα του 2019. Την ίδια στιγμή το 5% αναμένει το 2022 συνολικά έσοδα στα επίπεδα όμοια με την περίοδο προ πανδημίας.

«Ο εχθρός είναι η αβεβαιότητα»

Οι ειδικοί σε τουριστικά ζητήματα προειδοποιούν τους τουριστικούς πράκτορες για υπερβολικές προσδοκίες: «Απέχουμε ακόμα πολύ από το τέλος της κρίσης», δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο ο Πέτερ Χάρμπισον από τη δεξαμενή σκέψης Centre for Aviation (CAPA). Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας HSBC σημειώνουν ότι το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ως γνωστόν ταχύτερα από την Δέλτα, προκαλεί χάος στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη και επιδρά αρνητικά στη ζήτηση.

Προς το παρόν παντού στον κόσμο τα σχέδια γίνονται για προληπτικούς λόγους με βάση το χειρότερο σενάριο. Όμως το απρόβλεπτο των ταξιδιωτικών κανόνων αποτρέπει εν δυνάμει τουρίστες να σχεδιάσουν ταξίδια από φόβο μήπως αποκλειστούν στη χώρα προορισμού χωρίς δυνατότητα επιστροφής στις πατρίδες τους. «Ο εχθρός είναι η αβεβαιότητα», τονίζει ο αναλυτής Άντριου Λόμπενμπεργκ.

Παρά το αρνητικό κλίμα αισιοδοξία επικρατεί στις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους. Η Eurowings, θυγατρική της Lufthansa, καθώς και η βρετανική Easyjet προγραμματίζουν για το καλοκαίρι του 2022 αριθμό πτήσεων παρόμοιο με την εποχή πριν από την πανδημία. Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι γερμανικοί ταξιδιωτικοί TUI και DER Touristik, οι οποίες αναμένουν λίγο πολύ σύντομα επιστροφή στην κανονικότητα και σχεδιάζουν αναλόγως. Στο ίδιο κλίμα και η ιρλανδική αεροπορική εταιρία Ryanair, η οποία προσβλέπει σε αύξηση του αριθμού επιβατών πάνω από τα επίπεδα του 2019. Θετικά βλέπει την ερχόμενη χρονιά και η πολλά υποσχόμενη αεροπoρική εταιρία χαμηλού κόστους Wizz. Ο εμπορικός διευθυντής της ουγγρικής εταιρίας Γιώργος Μιχαλόπουλος, ελληνικής καταγωγής, εμφανίζεται αισιόδοξος παρά τα προβλήματα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον: «Νομίζω ότι οι κοινωνίες θα μάθουν να ζουν με την πανδημία».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός