Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών κατοικιών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ενεργειακή αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2021».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, τις πρώτες 18 μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας (https://exoikonomo2021.gov.gr/) έχουν ήδη καταχωρηθεί 17.800 αιτήσεις. Και ενώ, υπενθυμίζεται πως ο στόχος μέσα από το πρόγραμμα ύψους 632 εκ. ευρώ είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας, την εποπτεία της οποίας έχει η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, από τις 17.800 αιτήσεις, οι περίπου 7.000 έχουν υποβληθεί οριστικά. Πρόκειται δηλαδή για ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ανεβάσει στην πλατφόρμα τα αναγκαία δικαιολογητικά και πάτησαν το «enter» του υπολογιστή τους για τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων.

Οι υπόλοιπες 10.800 αιτήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και επεξεργασίας, πριν ολοκληρωθούν και υποβληθούν στην πλατφόρμα.

Οι 7.000 αιτήσεις, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΟΤ, έχουν δεσμεύσει ήδη πόρους 80 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, ότι το ενδιαφέρον είναι εντυπωσιακό από τις χαμηλά εισοδηματικές κατηγορίες των δικαιούχων των επιδοτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, από τις 7.000 αιτήσεις, οι 1.100 προέρχονται από νοικοκυριά που διαθέτουν είτε ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ είτε οικογενειακό έως 10.000 ευρώ. Επίσης, άλλες 3.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί οριστικά από ιδιοκτήτες κατοικιών της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας. Δηλαδή από δικαιούχους με ατομικό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι ερμηνεύουν το παραπάνω γεγονός, πως «φαίνεται ότι το Νέο Εξοικονομώ 2021 έρχεται πραγματικά να στοχεύσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

Οι προθεσμίες

Σημειώνεται ότι το «Εξοικονομώ 2021» θα είναι ανοικτό για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Από τις 8 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Μαρτίου θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης των πολυκατοικιών.

Ως σημαντικότερο κριτήριο, στο «Εξοικονομώ 2021» για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Το «Εξοικονομώ 2021» θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

·       Να υφίστανται νόμιμα.

·       Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

·       Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

·    Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.)  σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green