Το προκλητικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου επανέφερε, για μία ακόμη φορά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ». Μάλιστα, ο Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα κάνει λάθος που εξοπλίζει τα νησιά της.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης λέει: ‘Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να εξοπλιστούν’. 16 από αυτά έχουν εξοπλιστεί. Όταν το λέμε αυτό, οι άνθρωποι (σ.σ. Έλληνες) λένε ότι “μας απειλούν”. Τα εξοπλίσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε πρόκληση. Πραγματοποιούν εορταστικές εκδηλώσεις στη Χίο, στη Σάμο, στις Οινούσσες “μέσα στο στόμα μας”», ισχυρίστηκε ο Ακάρ.

«Αυτό είναι πρόκληση. Αν αυτά δεν είναι πρόκληση, τι είναι;», αναρωτήθηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας: «Είπαμε να μιλήσουμε και να διαπραγματευτούμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Υπάρχουν οι συνομιλίες των υπουργείων Εξωτερικών, από την άλλη πλευρά υπάρχουν συνομιλίες αποκλιμάκωσης εντός του ΝΑΤΟ. Οι άνθρωποι δεν έρχονται στη συνάντηση», ισχυρίστηκε.

Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχουν επίσης συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας. Πραγματοποιήσαμε τρεις τέτοιες συναντήσεις και περιμένουμε τους Έλληνες γείτονές μας για την 4η συνάντηση. Μιλάμε για Διεθνές Δίκαιο, μιλάμε για σχέσεις καλής γειτονίας, μιλάμε για διάλογο», ανέφερε και κατέληξε: «Πρέπει να δουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με τις προκλητικές ενέργειες και τις ρητορικές».

Με τον Τούρκο πολιτικό να μιλάει για «ελληνική προκλητικότητα» – κάνοντας τη λέξη «πρόκληση» να χάνει το νόημά της – στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και εξηγήθηκε από τον Ακάρ, γιατί – κατά τους Τούρκους – αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Ούτε στην ιστορία, ούτε σήμερα, υπάρχει νησί με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Το κολυμβητήριο της Στρατιωτικής Σχολής είναι 2 χιλιάδες μέτρα μακριά. Το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων. Είναι τόσο κοντά. Ζητούν θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γι’ αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την άλλη, εργάζονται για νέες συμμαχίες. Είμαστε ήδη σε συμμαχία, τι ψάχνετε;», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Οζάι Σεντίρ, ρώτησε τον Ακάρ εάν η ισορροπία στο Αιγαίο θα αλλάξει υπέρ της Ελλάδας με την αγορά των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale. «Υπάρχει ένας ενθουσιασμός για εξοπλισμούς στην Ελλάδα με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών. Υπάρχει μία δυναμική. Εμείς κοιτάζουμε τη δουλειά μας. Αλλά πάντα λέμε ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες», απάντησε ο Ακάρ.

«Μας εκτιμούν στη Λιβύη»

Τέλος, όσον αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε: «Η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης έγραψε επιστολές σε πέντε χώρες και στο ΝΑΤΟ, ζητώντας βοήθεια. Ο πρόεδρός μας ήταν ο μόνος που έδωσε θετική απάντηση κι έτσι προέκυψε ένα περιβάλλον πολιτικής λύσης. Κανείς δεν ήταν κοντά εκείνη την ώρα. Έπειτα άρχισαν να έρχονται όλοι στην Τρίπολη. Νιώθουν μεγάλη εκτίμηση για την Τουρκία εκεί. Λέμε ‘η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους’ και θέλουμε μια ειρηνική Λιβύη. Οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα