Αγώνας ταχύτητας ξεκινάει από σήμερα για χιλιάδες φορολογουμένους που σπεύδουν ξανά στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Ο χρόνος «τρέχει» για όσους κατάφεραν λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις. Για τους φορολογουμένους αυτούς ο φόρος μεταβίβασης καθώς και τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οσοι όμως δεν πρόλαβαν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 περιοχές – ζώνες σε όλη τη χώρα.

Για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φόρα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι έχει παραταθεί μέχρι τέλους του μήνα η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με απλή βεβαίωση μηχανικού.

Την ίδια ώρα, οι Εφορίες έχουν ανεβάσει ταχύτητα για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Οι χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς που υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που είναι αδύνατη η υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα οι ΔΟΥ θα πρέπει έως τις 21 Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17/12/2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Νέες αντικειμενικές αξίες

Ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών άλλαξε από την Πρωτοχρονιά σε όλη τη χώρα. Για μία στις δύο περιοχές οι τιμές έχουν αυξηθεί, συμπαρασύροντας προς τα πάνω σειρά φόρων, τελών και προστίμων. Περίπου μία στις πέντε περιοχές είδαν μείωση των αντικειμενικών αξιών ενώ για μία στις τέσσερις περιοχές οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Στην Αττική οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι , 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Αγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου. Η Ηρώδου Αττικού κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της πρωτεύουσας με την τιμή ζώνης να κάνει έχει άλμα στα 10.200 ευρώ από 9.000 ευρώ, ενώ ο Λαιμός Βουλιαγμένης συντηρεί την αίγλη της πιο ακριβής περιοχής του Λεκανοπεδίου με την τιμή να έχει εκτοξευτεί από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ.

Για εκατοντάδες περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων οι τιμές, με βάση τις οποίες η Εφορία υπολογίζει τους φόρους, έκαναν άλμα ακόμα και 250%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ιθάκη ( +250%), στην Κω ( 108%), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

Μειωμένες κατά 50% είναι οι τιμές ζώνης σε Φλώρινα και Φάρσαλα, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες, 35% στην Κηφισιά, 31% στα Ανω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη, 15% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα.

ΦOΡΟΙ

Στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ο φόρος μεταβίβασης παίρνει φωτιά. Για την αγορά ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου όπου η τιμή ζώνης ήταν 1.450 ευρώ και αυξήθηκε σε 2.050 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης από 3.045 ευρώ ανεβαίνει στα 4.305 ευρώ (αύξηση 41,4%).

Σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται οι αγοραπωλησίες είναι πλέον «φθηνότερες». Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Πεντέλη όπου η κατώτερη τιμή μειώνεται κατά 20%, από τα 1.750 ευρώ στα 1.400, ο φόρος μεταβίβασης από 6.300 ευρώ προσγειώνεται σε 5.040 ευρώ με το όφελος για τον φορολογούμενο να φθάνει τα 1.260 ευρώ.

Δεύτερη φάση

Μέσα στο 2022, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να «τρέξει» και τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Η φάση αυτή στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, εξασφαλίζοντας ότι η αντικειμενική αξία δεν θα αποκλίνει από την αγοραία.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αυτοματοποιημένης επικαιροποίησης ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών αξιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται τεχνική βοήθεια ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες διαδικασίες και τα εργαλεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα