Στη συνέχιση της λίαν επικερδούς συνεργασίας τους συμφώνησαν Pfizer και BioNTech με επόμενο βήμα τη σύμπραξη των δυνάμεων τους σε επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου τύπου mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Pfizer θα συνεισφέρει στην έρευνα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει αναπτύξει για τα αντιγόνα, ενώ η γερμανική βιοτεχνολογική θα παρέχει την αποκλειστική της Messenger RNA τεχνολογία. Μάλιστα στόχος είναι να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες για το νέο εμβόλιο ήδη μέσα στο δεύτερο μισό του 2022.

Πέραν του επιστημονικού κομματιού, οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν το κόστος της ανάπτυξης του εμβολίου και τα κέρδη που θα προκύψουν.

Σε πρώτη φάση, η Pfizer θα καταβάλει στην BioNTech μια προκαταβολή ύψους 225 εκατ. δολαρίων, από τα οποία τα 75 εκατ. δολάρια θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε επενδύσεις, ενώ θα έχει μερίδιο στα μελλοντικά κέρδη. Αντιστοίχως η γερμανική εταιρεία θα καταβάλει 25 εκατ. δολάρια στην Pfizer για την τεχνολογία αντιγόνων.

Ο αμερικανικός κολοσσός θα διατηρήσει τα εμπορικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στις περισσότερες χώρες διεθνώς με εξαίρεση μια σειρά κρατών όπως η Γερμανία, η Τουρκία και έτερες αναπτυσσόμενες αγορές, στις οποίες θα έχει τα εμπορικά δικαιώματα η BioNTech.

Εφόσον οι προσπάθειες τους στεφθούν από επιτυχία καταλήγοντας στη δημιουργία ενός νέου εμβολίου, αυτό θα αποτελεί τον κυριότερο ανταγωνιστή του Shingrix, ήτοι του εμβολίου δύο δόσεων που έχει αναπτύξει η GlaxoSmithKline και το οποίο έλαβε έγκριση από το FDA, το 2017. To συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποφέρει έκτοτε στη βρετανική φαρμακευτική σημαντικά κέρδη που μόνο το 2020 ανήλθαν σε δύο δισ. στερλίνες.

Ο έρπητας ζωστήρα είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό VZV, ο οποίος προκαλεί επίσης την ανεμοβλογιά. Πρόκειται για μια επώδυνη συνήθως νόσος με δερματικές και όχι μόνο εκφάνσεις, η οποία πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Μόνο στις ΗΠΑ ένα στα τρία άτομα μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα στη ζωή του, ενώ περίπου ένα εκατ. άτομα νοσούν κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ενεργειακή μετάβαση: «Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»
Green |

«Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»

Ο μάνατζερ της «γαλλικής ΔΕΗ» και άλλοι 83 συνάδελφοί του απευθύνουν έκκληση για να ενταχθούν στην στρατηγική των επιχειρήσεων η κυκλική οικονομία, η κοινή χρήση των προϊόντων, η επανεθνικοποίηση της παραγωγής και η προώθηση της βιοποικιλότητας

Γερμανία: Στο τραπέζι με εργοδότες και συνδικάτα κάθισε ο Σολτς για να βρουν μαζί λύσεις κατά της εκτόξευσης του κόστους ζωής
Διεθνή |

Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση του κόστους ζωής εγκαινίασε ο Καγκελάριος Σολτς

Οι συνομιλίες θα "τρέξουν" τις επόμενες εβδομάδες, όμως τα συνδικάτα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως ζητούν σημαντικές αυξήσεις κοντά στα επίπεδα του πληθωρισμού