Ο επιθετικός τόνος της Federal Reserve σχετικά με τον ρυθμό της νομισματικής της πολιτικής δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες πλέον “συμμετέχουν” στο παγκόσμιο sell off που πυροδοτήθηκε από τη Wall Street.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,2%, με όλους τους κλάδους να είναι σε αρνητικό έδαφος. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,91% στις 7.448 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 1,09% στις 16.094 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,62% στις 7.256 μονάδες.

Τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), έδειξαν ότι η Fed ενδεχομένως να επισπεύσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείονται και να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά, εντός του έτους. Ουσιαστικά, αυτό που έδειξαν τα πρακτικά είναι ότι η Fed πιθανόν να ακολουθήσει μια πιο επιθετική στρατηγική, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει ένα ακόμη κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές παγκοσμίως, όχι μόνο στις ΗΠΑ, με πολλά και μεγάλα χαρτοφυλάκια να επιστρέφουν στα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως γίνεται παραδοσιακά σε περιόδους μείωσης της ρευστότητας στην οικονομία.

Βουτιά στην Ασία

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς έλαβαν τη σκυτάλη της πτώσης από τη Wall Street, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έχασε 2,88% για να κλείσει στις 28.487,87 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 2,07% στις 1.997,01 μονάδες. Ισχυρές απώλειες και στην Αυστραλία, καθώς ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 2,74% στις 7.358,30 μονάδες, με τις μετοχές της Afterpay να υποχωρούν σχεδόν κατά 11%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,14%, λαμβάνοντας κάποιες στηρίξεις από τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Η μετοχή της China Evergrande Group αυξήθηκε σχεδόν κατά 2%, μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι η εταιρεία θα επιδιώξει εξάμηνη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση πληρωμών για τα ομόλογα της.

Ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε κατά 0,25% χαμηλότερα στις 3.586,08 μονάδες ενώ ο Shenzhen διολίσθησε 0,663% στις 14.429,51 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε 1,13%, κλείνοντας στις 2.920,53 μονάδες.

Αυτό που επισήμαναν αρκετοί αναλυτές ήταν το γεγονός ότι τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), έδειξαν ότι η Fed ενδεχομένως να επισπεύσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείονται και να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά, εντός του έτους.

Στη δίνη και τα κρυπτονομίσματα

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν σήμερα και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, καθώς αδυνατούν να διαφοροποιηθούν από το παγκόσμιο sell off που προκάλεσε ο επιθετικός τόνος σύσφιγξης της πολιτικής από τη Federal Reserve, όπως αποκαλύφθηκε και στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Ειδικότερα, το Bitcoin υποχωρεί λίγο κάτω από τα 43.200 δολάρια, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 7%, ενώ λίγο νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στα 42.503,88 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Το Ether υποχωρεί σχεδόν 10% στα 3.452,58 δολάρια.

Το sell off των κρυπτονομισμάτων έρχεται μετά την ισχυρή πτώση των αγορών, μετά τη δημοσίευση πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, στα οποία η κεντρική τράπεζα φάνηκε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Περιουσιακά στοιχεία ανάπτυξης, όπως οι μετοχές τεχνολογίας τείνουν να επηρεάζονται αρνητικά όταν τα επιτόκια αυξάνονται, καθώς τα μελλοντικά κέρδη γίνονται λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές όταν οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Αυτή η προοπτική επηρεάζει και τα κρυπτονομίσματα, τα οποία θεωρούνται ως περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές