Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος δραστηριοτήτων της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ με το Σώμα των Επιτρόπων για να σηματοδοτήσουμε την έναρξη της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε:

«Η Γαλλία αναλαμβάνει αυτή την πολύτιμη ευθύνη σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες: η κατάσταση της δημόσιας υγείας όσον αφορά τον COVID-19 εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Ωστόσο, αναλαμβάνουμε ισχυρή δράση στο μέτωπο του εμβολιασμού. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε σχεδόν το 70% του συνολικού πληθυσμού και σχεδόν το 80% των ενηλίκων στην Ευρώπη. Όχι μόνο εφοδιάσαμε τους Ευρωπαίους με 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αλλά παράλληλα, εξάγαμε και 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε περισσότερες από 150 χώρες. Επιπλέον, στηρίζουμε μαζικά την οικονομία, ιδίως με 800 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU».

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν: «Υπάρχουν σημαντικές εντάσεις στο κατώφλι μας, όπως φαίνεται από τη στρατιωτική πίεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον εκφοβισμό της Μολδαβίας. Χαίρομαι, επομένως, που μια χώρα με το πολιτικό βάρος και την εμπειρία της Γαλλίας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου σε μια τόσο λεπτή στιγμή. Η φωνή της Γαλλίας αντηχεί παντού. Και η Ευρώπη είναι αγαπητή στη Γαλλία» υπογράμμισε.


Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στα σημαντικά θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα της Κομισιόν.

Πρώτον, το κλίμα. Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει λεπτομερείς και φιλόδοξες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου για μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

«Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό με τρόπο οικονομικά αποδοτικό και κοινωνικά δίκαιο. Γνωρίζω πόσο σημαντική είναι αυτή η ισορροπία για εσάς, Πρόεδρε, και συμμεριζόμαστε πλήρως αυτήν τη φιλοδοξία. Ως εκ τούτου, βασιζόμαστε στη γαλλική Προεδρία για να προωθήσει αυτές τις προτάσεις» υπογράμμισε.

Δεύτερον, η ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με την πρόεδρος της Κομισιόν κοινή φιλοδοξία είναι να κάνουμε την Ευρώπη μια πραγματική ψηφιακή δύναμη στον κόσμο, δομημένη σύμφωνα με τους κανόνες και τις αξίες μας: .«Πέρυσι υποβάλαμε φιλόδοξες προτάσεις, τη νομοθεσία μας για τις ψηφιακές αγορές και τις υπηρεσίες, προκειμένου να προωθήσουμε την καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε τις μεγάλες πλατφόρμες να αναλάβουν τη δημοκρατική τους ευθύνη»

Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει το οικονομικό της μοντέλο, αυτό μιας οικονομίας ανταγωνιστικής και κοινωνικής.

«Εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο μοντέλο για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, που διαμορφώνεται φυσικά από την Πράσινη Συμφωνία, την Ψηφιακή Ατζέντα και την Ανθεκτικότητα, στο πνεύμα της NextGenerationEU. Αυτό βασίζεται στην αριστεία, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία. Χαίρομαι που βλέπω τις προτεραιότητές μας να συγκλίνουν και σε αυτόν τον τομέα, για παράδειγμα την πρωτοβουλία μας να αναπτύξουμε έναν ανταγωνιστικό τομέα υδρογόνου για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» τόνισε.

Φορολόγηση των πολυεθνικών

Τέλος, για αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή πριν από τρεις εβδομάδες σχετικά με τη φορολόγηση των πολυεθνικών: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από τις πρώτες που εφάρμοσε αυτή την ιστορική μεταρρύθμιση για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, όπως συμφωνήθηκε από τον ΟΟΣΑ και την G20. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε γρήγορα σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη».

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η διαχείριση των συνόρων και η ενίσχυση του χώρου Σένγκεν, του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτή η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου, ωστόσο έχει αποδυναμωθεί από μια σειρά κρίσεων.

«Ως εκ τούτου, θέλουμε να αποκαταστήσουμε, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ