Η είδηση για εκτόξευση του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ σε νέα ιστορικά υψηλά, ήταν για πολλούς προδιαγεγραμμένη…Ήταν οι φωνές αυτές, ακόμα και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιμένουν εδώ και μήνες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι παροδικές. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαία Τραπεζίτης Κριστίν Λαγκάρντ επέμενε σε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, δεν επέτειναν απλώς την ανησυχία στις αγορές, αποτυπώνοντας μια πραγματικότητα την οποία βιώνουν εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ευρωζώνη, αλλά παράλληλα περιπλέκουν το έργο των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιμένουν ότι η τρέχουσα άνοδος είναι προσωρινή.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άλμα 5% τον Δεκέμβριο, από 4,9% που ήταν τον Νοέμβριο. Παράλληλα, η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές εν μέσω της εμφάνισης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, αυξάνεται πλέον η πίεση προς την ΕΚΤ, η οποία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια πιο ήπια προσαρμογή της νομισματικής της πολιτικής.

Αλλαγή πλεύσης;

Κι ενώ το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης έχει σχεδιάσει ήδη τα επόμενα βήματά της, σε ό,τι αφορά το tapering και τις αυξήσεις επιτοκίων, το γεγονός ότι άλλες Κεντρικές Τράπεζες ακολουθούν πιο επιθετική νομισματική πολιτική, ωθεί κάποιους να πιέζουν για πιο σκληρή στάση.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα πριν επιβραδυνθεί το 2022 για να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%. Είπε ότι μια αύξηση των επιτοκίων δεν θα ήταν η σωστή απάντηση στην τρέχουσα περίοδο αύξησης των τιμών, εν μέρει επειδή οι επιπτώσεις της θα γίνουν αισθητές μόνο αργότερα, όταν οι πιέσεις θα έχουν ήδη περιοριστεί.

«Παρά τον ανώμαλο δρόμο μπροστά μας, η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει τους επόμενους μήνες, η θετική τάση ξεκίνησε πέρυσι», δήλωσε ο Nicola Nobile, επικεφαλής ιταλός οικονομολόγος στην Oxford Economics, σε μια αναφορά που εστάλη μέσω email στους πελάτες. «Χάρη στη χαλάρωση των ενεργειακών πιέσεων και των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό, προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,9% το πρώτο τρίμηνο και στο 2,6% κατά μέσο όρο για ολόκληρο το 2022».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί φέτος, αλλά θα είναι πάνω από το επίπεδο που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μακροπρόθεσμα, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Φέτος ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τα κάτω, θα είναι πάνω από εκεί που θέλουμε να είναι μακροπρόθεσμα, αλλά αυτή η τριετία (2020, 2021, 2022) είναι ουσιαστικά μέρος ενός πανδημικού κύκλου στον πληθωρισμό, οπότε υπό αυτή την έννοια δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με ιστορικά πρότυπα», δήλωσε ο Λέιν στον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTE.

Θολή εικόνα

Η ενέργεια, ωστόσο, παραμένει πονοκέφαλος. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα αφού η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Η Όμικρον θολώνει επίσης τις προοπτικές, με τους αναλυτές να μην είναι ξεκάθαροι για το εάν η διαταραχή που προκαλεί θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό ή θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα περιορίζοντας την οικονομική ανάκαμψη.

Πολλοί σχολιαστές εκφράζουν ανησυχία και ζητούν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).

Το δύσκολο έργο της Λαγκάρντ

Σε σχόλιό της με τίτλο «Δυσάρεστη έκπληξη» η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) προειδοποιεί: «Εξανεμίζεται η ελπίδα ότι ο πληθωρισμός θα είχε υποχωρήσει ελαφρώς μέχρι τέλος του χρόνου. Η άνοδος συνεχίστηκε, παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει μελλοντικά μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε κλάδους, όπως τα τρόφιμα και η παροχή υπηρεσιών. Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει φτάσει στο ανώτατο όριο τον Δεκέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τιθασεύεται με την καινούρια χρονιά. Τα όποια οφέλη από την εξισορρόπηση των συντελεστών ΦΠΑ αντισταθμίζονται από την αύξηση της φορολόγησης στο διοξείδιο του άνθρακα».

Επίσης, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt γράφει ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δύσκολη αποστολή: «Πρέπει να καταστήσει σαφές ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο πληθωρισμού, αλλά χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι ανησυχεί υπερβολικά, γιατί αυτό θα τροφοδοτούσε πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις. Δεν μπορεί να δηλώσει ρητώς ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποθαρρύνει μεγαλύτερες αποδόσεις στην ευρωζώνη, γιατί θα ήταν σαν να χρηματοδοτεί η κεντρική τράπεζα τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε την εντύπωση ότι η ΕΚΤ και η αμερικανική FED ακολουθούν πλέον διαφορετικούς δρόμους. Την ίδια στιγμή η Λαγκάρντ δεν επιτρέπεται να προκαλέσει επιπλέον αβεβαιότητα στους κατόχους ευρω-ομολόγων. Καθόλου εύκολο το έργο της…».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως