
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πέσει η ανεργία κάτω από το 13% στην Ελλάδα είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις κατάλληλες επενδύσεις με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι το 2022 τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας θα είναι μηδέν καθώς το δυνητικό και το πραγματικό προϊόν (ΑΕΠ) ταυτίζονται.
Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο της απόδοσής της με τις παρούσες δυνάμεις. Με τα δεδομένα αυτά το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» διαμορφώνεται κοντά στο 13% που βρίσκεται σήμερα και επομένως είναι αδύνατον να μειωθεί περαιτέρω με το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό.
Διαβάστε επίσης: ΤτΕ – Το τρίπτυχο ανάπτυξη-ανεργία-πληθωρισμός για τα επόμενα χρόνια
Χρειάζεται να μεγαλώσουν οι παραγωγικές δυνατότητες (το λεγόμενο «δυνητικό προϊόν) και τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή, οι οποίες θα υπακούουν στον κανόνα της αποδοτικότητας, υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης.
Τόνισε επίσης, ότι χωρίς τέτοιες επενδύσεις, από εδώ και πέρα η όποια αύξηση της ζήτησης θα συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού.
Ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα για να επιτευχθεί ο αναγκαίος παραγωγικός μετασχηματισμός.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Πελαγίδης εκτίμησε ότι η αύξηση των τιμών που προέρχεται από το κόστος ενέργειας διεθνώς θα παραμείνει για αρκετά χρόνια, ειδικά σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα.
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξαναδούμε πληθωρισμό ανάλογο με εκείνον που υπήρχε τη δεκαετία του 1970 -είπε ο κ. Πελαγίδης- αλλά είναι δύσκολο να εξαχθεί συμπέρασμα όσον αφορά σε ποιο βαθμό είναι ο πληθωρισμός παροδικός καθώς συγκρούονται δύο αντιτιθέμενες δυνάμεις: Από τη μια πλευρά το δημογραφικό πρόβλημα και η τεχνολογία οι οποίες μαζί με την πανδημία, λειτουργούν αποπληθωριστικά και από την άλλη η μεγάλη ρευστότητα διεθνώς και η “νέα οικονομία των ελλείψεων” που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω».
Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης – Έγκριση για έργα 3,35 δισ. ευρώ
Σχετικά με την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει «σήμα» ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα ενόψει και της αναμενόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας.
Είπε επίσης ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, καθώς θα είναι η χρονιά που θα απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια και θα εστιάσουν στις χορηγήσεις οι οποίες αποτελούν και τη βασική πηγή κερδοφορίας τους.


Latest News

Φύγανε και δεν ξαναγυρνάνε Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα
Τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα για τη χώρα μας

Μεγάλα κόλπα με τις «πειραγμένες» αντλίες
Οι απάτες με τις νοθείες των καυσίμων και το χακάρισμα - Σημαντικό πρόβλημα και οι βλάβες στα οχήματα

Γούρνες Ηρακλείου: Από «βάση του θανάτου» πεντάστερα και καζίνο
Τη Δευτέρα οι υπογραφές για την παραχώρηση του ακινήτου

Έρχονται νέα καλάθια του νοικοκυριού και Market Pass - Τι θα περιλαμβάνουν
Στο «καλάθι του νοικοκυριού» το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωράει στην προσθήκη νέων προϊοντικών κατηγοριών

Αποκαλυπτική έρευνα: Χάος με το κόστος στέγασης για τους Ελληνες
Οι τιμές στα ράφια δεν είναι το μόνο χτύπημα της ακρίβειας. Πού βρίσκομαστε σε φέσια σε σχέση με την κρίση του 2010.

«Προτεραιότητά μας οι νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας»
Επίσκεψη του Αδ. Γεωργιάδη και του Χρ. Δήμα στο εργοστάσιο της Landis Gyr στην Κορινθία

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΠΕΚΑ και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Οι τέσσερις άξονες της συνεργασίας

Ο χρησμός Πελαγίδη (ΤτΕ) για την ελληνική οικονομία την επόμενη πενταετία
Τι είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία του πληθωρισμού

Τον Μάρτιο στη νέα τους κατοικία οι πρώτοι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου»
Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι
![Ακρίβεια: Δεν ψωνίζουν και δεν αποταμιεύουν τα νοικοκυριά [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/01_02_ot_IOBE_ΕΧΟ-600x352.png)
Έρευνα: Κόβουν ψώνια και αποταμιεύσεις τα νοικοκυριά [γραφήματα]
Παρά την πτώση του πληθωρισμού