Αφού το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ξεκίνησε τα ταξίδια στο διάστημα γιατί να μην κάνει το ίδιο και η ψηφιακή βοηθός της εταιρείας, η Alexa.

Ίσως κάπως έτσι το σκέφτηκαν και η δημοφιλής τεχνητή νοημοσύνη που συναντάμε σε οικιακές συσκευές της Amazon θα αποτελέσει μέρος μελλοντικής αποστολής της NASA με το διαστημικό σκάφος Orion.

Την ανακοίνωση έκανε μέσω ενός blog post η Lockheed Martin, κατασκευάστρια του σκάφους, ενώ διευκρινίζεται ότι για την ενσωμάτωση της Alexa στο σκάφος θα υπάρξει συνεργασία τόσο με την Amazon όσο και με τη Cisco.

Η επιμέρους προσπάθεια θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος Artemis I, ενός από τα πολλά σχέδια της NASA. Στόχος του είναι η μελλοντική εξερεύνηση τόσο της Σελήνης όσο και του Άρη. Για το σκοπό αυτό το διαστημικό σκάφος Orion θα φέρει εξαιρετικά εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος έχει λάβει την ονομασία Callisto. Μέρος αυτού θα είναι και η Alexa.

Προφανώς η NASA έχει μεγάλα σχέδια για τις μελλοντικές εξερευνήσεις στο Διάστημα και το Artemis I είναι μόνο το πρώτο βήμα κατά το οποίο θα ξεκινήσουν να δοκιμάζονται και να βελτιώνονται συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν και στις μελλοντικές αποστολές. Πέρα από την φωνητικά ελεγχόμενη τεχνητή νοημοσύνη Alexa, το Artemis I θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών και για το νέο πυραυλικό φορέα Space Launch System αλλά και για το ίδιο το διαστημικό σκάφος Orion.

Η πρώτη πτήση δεν θα είναι επανδρωμένη, αλλά οι τεχνολογίες θα δοκιμαστούν από μηχανικούς που θα βρίσκονται στη Γη, υπό τη μορφή πληρώματος προσομοίωσης. Η Alexa θα τους παρέχει τηλεμετρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε χιλιάδες πιθανές ερωτήσεις σχετικές με την αποστολή. Για όλο αυτό το σύστημα επικοινωνίας θα απαιτείται διαδικτυακή σύνδεση.

Από την περιγραφή και μόνο του ρόλου της Alexa γεννάται το ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης. Για το λόγο αυτό οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο σκάφος φροντίζουν ώστε αρκετές από τις λειτουργίες της να μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να απαιτείται πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, προβλέπεται η χρήση του NASA Deep Space Network, το οποίο θα χρησιμοποιεί η Alexa για να παρέχει πληροφορίες στους μελλοντικούς αστροναύτες από τη βάση στη Γη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Amazon ήδη ανέπτυξε λογισμικό για τη διαχείριση του θορύβου και των δονήσεων στο διαστημικό σκάφος. Προφανώς αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη Γη για χρήση της Alexa από μια ποικιλία πελατών που εργάζονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή σε χώρους με χαμηλή συνδεσιμότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI