Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2022 εν αναμονή αυξημένων περιορισμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα με στόχο τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19.

Τις τελευταίες ημέρες, η Κίνα ανέφερε θύλακες κρουσμάτων Ομικρον στην πόλη Τιαντζίν και στην Ανγιάνγκ της επαρχίας Χενάν, τα οποία έχουν προκαλέσει τουλάχιστον περιορισμένα lockdown. Η Σιάν, μια μεγάλη πόλη στην κεντρική Κίνα, έχει αποκλειστεί από τα τέλη Δεκεμβρίου για να ελεγχθεί μια επιδημία Covid που οι αρχές λένε ότι δεν συνδέεται με την Όμικρον.

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την Covid —ιδίως, το πιθανό υψηλότερο μέσο επίπεδο περιορισμού (και συνεπώς το οικονομικό κόστος) να περιορίσει την πιο μολυσματική παραλλαγή Omicron — αναθεωρούμε προς τα κάτω την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη για το 2022 στο 4,3%, από 4,8% προηγουμένως», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε μια έκθεση που δημοσιοποίησαν αργά την Τρίτη.

Λιγότερο θα επηρεαστούν οι εξαγωγές

Η κατανάλωση πιθανότατα θα επηρεαστεί περισσότερο, ενώ οι εξαγωγές λιγότερο, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς υποθέτουν περιορισμένες διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Αναμένουν ότι η χαλάρωση της κυβερνητικής πολιτικής θα αντισταθμίσει το ήμισυ της αντίστασης από τους περιορισμούς της Covid και υποθέτουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα συγκεντρωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς περισσότερο από το ήμισυ της χώρας έκλεισε κατά τη διάρκεια της αρχικής επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Ωστόσο, το προσωρινό κλείσιμο επικαλύπτεται με τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς (η κινεζική Πρωτοχρονιά), όταν οι επιχειρήσεις μπορούν να κλείσουν για ένα μήνα.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο ιός ήταν υπό έλεγχο στο εσωτερικό και η οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, οι τοπικές αρχές αυξάνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και άλλα μέτρα παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων — σε σχέση με το αρχικό ξέσπασμα και ένα μικρότερο το καλοκαίρι του 2021, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

«Η συγκράτηση της εγχώριας κατάστασης της πανδημίας Covid-19 παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τους τοπικούς αξιωματούχους», ανέφερε η έκθεση.

Διατήρηση σταθερότητας

Η διατήρηση της σταθερότητας είναι το κλειδί, τόνισαν οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας σε ετήσια συνάντηση οικονομικού σχεδιασμού τον Δεκέμβριο.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα θα διατηρήσει την πολιτική της μηδενικής ανοχής για τον έλεγχο της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Τότε το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρόκειται να πραγματοποιήσει μια συνάντηση που αναμένεται να δώσει στον Πρόεδρο Σι Τζινπινγκ μια τρίτη θητεία.

Πιο άμεσα, λίγο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, οι αρχές επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι η κινεζική Πρωτοχρονιά δεν θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Η περίοδος των εορταστικών ταξιδιών θα διαρκέσει από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου, τόνισαν οι αναλυτές της Goldman.

Οι κινεζικές αρχές αναμένεται ευρέως να ανακοινώσουν πρόβλεψη ανάπτυξης τουλάχιστον 5% για το 2022 κατά τη διάρκεια ετήσιας συνεδρίασης τον Μάρτιο.

Αυτό είναι πάνω από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Goldman για το ΑΕΠ 4,3%, τόνισαν οι αναλυτές.

Για να συμβιβαστεί αυτό το πιθανό χάσμα μεταξύ της πραγματικής ανάπτυξης και του στόχου του ΑΕΠ, οι αναλυτές της τράπεζας είπαν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα κίνητρα ή να απορρίψει τον στόχο ανάπτυξης – όπως συνέβη το 2020.

Πηγή CNBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή