Οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών  στις κλίνες covid, ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει στα ύψη λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον είναι οι δύο παράγοντες που θα βαρύνουν στη σημερινή εισήγηση της Επιτροπής που συνεδριάζει σχετικά με την άρση των μέτρων ή την παράτασή τους.

Η Επιτροπή θα σταθμίσει όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση εάν μπορούν να αρθούν κάποιοι περιορισμοί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μόνο που ίσως προταθεί είναι να επανέλθει η μουσική στην εστίαση αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί έως τις 12 ενώ για τα γήπεδα, είναι πιθανό να προταθεί μία μικρή αύξηση στη χωρητικότητα, δηλαδή να πάει από το 10 στο 20%.

Προς παράταση των μέτρων

Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση αφού λάβει στα χέρια της την εισήγηση των ειδικών, θα αποφασίσει παράταση των υφιστάμενων μέτρων σε εστίαση και γήπεδα για μία ή δύο εβδομάδες και εν συνεχεία θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.

Παρά τις σκέψεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων, τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας φέρεται να αποφάσισε να δώσει μικρή -τουλάχιστον για αρχή- παράταση στα μέτρα προκειμένου να δουν πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας και κυρίως εάν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα σχολεία, με χιλιάδες ασυμπτωματικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να εντοπίζονται, μέσω self test για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.

Παράταση μιας εβδομάδας για τα περιοριστικά μέτρα

Με τα νέα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών αναμένεται να καταλήξει σε παράταση του συνόλου των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star από κυβερνητικές πηγές:

  • Δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα.
  • Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέτρων.
  • Όπως λένε, η  τελική απόφαση  θα ληφθεί στην Επιτροπή.

Προφανώς αν οι ειδικοί συμφωνούσαν, σίγουρα και η κυβέρνηση θα ήθελε την άρση της απαγόρευσης της μουσικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε πάντως ανοιχτό παράθυρο μόνο για σημειακές αλλαγές και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της μουσικής.

Πάνω από 25.000 κρούσματα σε παιδιά

Όλα αυτά, ενώ τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα ξεπέρασαν μέσα σε ένα 48ωρο τις 25.000 συνολικά. Χθες, δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, εντοπίστηκαν μέσω των self tests άλλα 9.688. Σε ένα 48ωρο βρέθηκαν θετικοί, 3.500 εκπαιδευτικοί και 21.735 μαθητές.

Με το δεύτερο self test να βγαίνει θετικό, σχεδόν 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί που πήγαν κανονικά για μάθημα την πρώτη ημέρα, χθες παρέμειναν στο σπίτι σε καραντίνα.

«Έπρεπε να κάνουν ένα rapid τεστ αν ήταν θετικοί έμπαιναν στην προβλεπόμενη καραντίνα των πέντε ημερών, αν τώρα ήταν αρνητικοί λογικά θα έπρεπε να κάνουν άλλο ένα τεστ και αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να γίνει ένα μοριακό τεστ για να είναι σίγουροι ποια είναι η πραγματική αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος.

«Αυτά που σήμερα βγαίνουν θετικά τα κρούσματα, συνολικά οι μαθητές όλου του τμήματος μπαίνουν σε καθημερινό έλεγχο, τα ανεμβολίαστα παιδιά θα κάνουν και rapid τα εμβολιασμένα θα κάνουν και self test»,τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης